Ordis espera tenir instal·lat el mes de novembre un aerogenerador que en aquest moment s'està traslladant des dels Estats Units que servirà per subministrar energia a l'escola i una part d'habitatges. L'equipament per generar energia és una de les actuacions del projecte per convertir el municipi en autosuficient energèticament. Una altra proposta que avança és la creació d'una planta de biogàs per la qual també està fent tràmits una empresa.

Ordis vol demostrar que "una altra manera de produir i gestionar electricitat és possible". Amb aquesta idea va engegar el projecte que continua avançant concretant-se les actuacions dels primers sistemes per generar electricitat. Es tracta, segons expliquen a través de la web informativa del projecte, d'un aerogenerador que costarà 20.000 euros en el qual s'ha treballat en col·laboració amb l'empresa Greenoleoic. L'equipament que finança la Diputació de Girona i la Fundació La Caixa està previst que sigui una realitat en només dos mesos, ha explicat l'alcaldessa en declaracions a la Cadena Ser, i que ja permeti alimentar part de la població, en concret l'escola i algunes cases. L'equipament tindrà un disseny que l'integrarà a l'entorn i serà silenciós. Aquest primer aerogenerador servirà com a prova pilot.

Una planta de biogàs

Dins el projecte es treballen en altres iniciatives com la construcció d'una planta de biogàs. Un estudis sobre exements dels animals de les granges com gallines, vaques i ports ha permès concretar la seva viabilitat. En aquest moment una empresa està negociant amb dues granges de la població, ha informat Creuhet.

Aquestes són les darrers novetats d'un Pla Sostenible que va sorgir quan l'Associació Alt Empordanesa per a la Defensa i Estudi de la Natura (Iaeden), amb el suport econòmic de la Diputació i l'Obra Social de la Caixa va elaborar un projecte on es planteja que l'energia es produeixi al mateix lloc on es consumeix, o sigui, que les poblacions puguin ser autosuficients energèticament i Ordis va optar a ser la prova pilot.

Des de llavors s'ha aconseguit implicar les institucions, les empreses i als particulars. L'empresa Artcoolers va crear gratuïtament la web sobre el projecte, Endesa ha signat un conveni de col·laboració i Bioagergas treballa per instal·lar la planta de biogàs. En l'àmbit dels particulars, 56 cases de 112 de la població on hi ha persones empadronades van voler participar sent objecte d'una auditoria energètica a la vivenda. Les auditories, segons s'exposa a la web del projecte, han servit per reflectir la realitat de les vivendes del poble i per tenir una perspectiva global. Alhora, les famílies han pogut conèixer la realitat de l'habitatge. Els efectes pràctics es podran concretar amb la posada en funcionament de l'aerogenerador.

En aquest moment ja existeix un parc fotovoltaic que es va instal·lar el 2008 (previ al projecte) de 920 kwh repartits en 12 propietaris (un d'ells l'Ajuntament) i plaques d'energia solar tèrmica a la llar d'infants municipal.

Segons es planteja en el Pla d'Acció per a l'Energia Sostenible d'Ordis, el conjunt de mesures que raportin beneficis pel medi com la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle amb un 29,84% menys el 2020. També s'espera millorar l'eficiència energètica en un 20%.