Les conseqüències de les retallades de Salut a l'hospital Josep Trueta ja són una evidència. Això, si més no, és el que certifica en un article d'opinió -reproduït en aquesta pàgina- la presidenta de l'AEEC-Catalunya contra el Càncer de Girona, Pilar Cort. L'associació informa que a partir de les observacions que han fet els professionals mèdics, i també els familiars, es pot determinar que en els últims mesos els pacients d'oncologia pateixen, de primera mà, la disminució de l'atenció sanitària.

En primer lloc, Pilar Cort explica que es constata una manca d'informació als usuaris. Però les afectacions directes es produeixen als quiròfans perquè, segons les observacions registrades, el nombre de pacients que s'atenen durant el cap de setmana és mínim i, per tant, hi ha una sobresaturació de malalts. A part del tancament dels quiròfans cada tarda, que encara es manté vigent, els serveis de guàrdia són justos i també han augmentat les hores d'espera quan els pacients han d'assistir a una visita mèdica. En aquesta línia, l'AEEC informa que també es detecta una descoordinació entre els serveis d'oncologia i radioteràpia.

Pel que fa a les hospitalitzacions, els testimonis recollits per la presidenta de l'associació asseguren que s'ha eliminat el ressopó. Es tracta del got de llet, el iogurt o les galetes que abans es repartien a la mitjanit entre els pacients. Precisament, també han desaparegut els petits rebosts que hi havia a les plantes per atendre les possibles necessitats dels malalts ingressats.

Atenció mèdica

En l'àmbit del tractament als pacients, l'Associació exposa que a l'hospital Josep Trueta de Girona es fan menys sessions de quimioteràpia mentre que, per compensar-ho, augmenten les cures pal·liatives. Tot i que es mantenen les prestacions, s'ofereix el mateix servei però amb una disminució dels dispositius. D'aquesta manera, es redueixen les operacions, ja que es continua amb el tancament dels quiròfans a les tardes i, a més, s'hi afegeix la supressió de certes sales durant alguns torns concrets del matí. En aquest sentit, han disminuït les proves de diagnòstic que tenen un cost més elevat. També s'han reduït les consultes externes destinades als pacients.

Les observacions que han comunicat a l'AEEC els professionals mèdics del Josep Trueta i els familiars dels pacients certifiquen que, fins i tot, s'han racionat les esponges i es percep, fàcilment, la reducció del nombre d'efectius que es dediquen a les tasques de neteja.

Menys equips de psicologia

També han disminuït els equips de psicologia destinats a atendre els pacients oncològics. A tot això, cal sumar-hi la situació del personal sanitari que els últims dies ha mostrat el seu rebuig a les noves mesures que vol aplicar l'Institut Català de la Salut, que afecten els salaris i la continuïtat laboral dels treballadors.