Pablo Ordaz, un dels periodistes més prestigiosos que circulen pel món, explicava fa poc als seus lectors que havia sentit a una mongeta preguntar al pilot que li donava la benvinguda a l'avió si se senyava abans d'enlairar-se. El tripulant de la nau va respondre a la religiosa que únicament ho feia quan li tocava anar de passatger. I si traslladem aquest tipus de conversa a les portes dels hospitals de Girona? Abans que el pilot hospitalari ens doni la benvinguda i nosaltres li preguntem si se senya o no, exposem el panorama que han fet arribar a l'AECC-Catalunya contra el Càncer observadors que guarden relació directa amb el camp de l'oncologia. Es tracta d'observacions fetes per professionals de la medicina, pacients, familiars, amics. Són gent de tota confiança.

Sense carregar tintes (es pot verificar, ens diuen) el primer que es constata en tots els hospitals és la falta d'informació a l'usuari. I aquests experts afegeixen que des de Setmana Santa romanen tancats els quiròfans a les tardes, els serveis de guàrdia són mínims, el nombre de pacients atesos els caps de setmana també és mínim, les hores d'espera perquè els pacients siguin visitats augmenten, es registra sobresaturació de malalts i s'aprecia certa descoordinació entre serveis (oncologia-radioteràpia). El resum també reflecteix que s'ha eliminat el que pomposament abans es coneixia per ressopó (ja saben, servir al malalt a mitjanit un got de llet, un iogurt, alguna galetaÉ quin costós festí!) i que han desaparegut els petits rebosts que hi havia en les plantes per atendre possibles necessitats del pacient ingressat. Menys quimioteràpies pal·liatives i a canvi, més cures pal·liatives. Posats a racionar, fins a les esponges es racionen. I disminueixen els equips de psicologia que atenen els pacients oncològics. Fins i tot es nota la reducció del nombre d'efectius que realitzen tasques de neteja.

Davant aquesta situació, se senyaran els pilots dels hospitals de Girona que ens toquin en sort per curar-nos de malalties tan serioses com el càncer? De moment, els malalts (també els malalts de càncer) han de saber que el manual de vol indica que es mantindran prestacions, però es dispensaran amb menys dispositius. Es redueixen les activitats quirúrgiques (els quiròfans a les tardes seguiran tancats i algunes sales d'operacions als matins, també). Així mateix es redueixen les proves diagnòstiques (sobretot les que tenen un cost més elevat) i les consultes externes. Se suprimeixen guàrdies del personal fix i ni en vacances es renovaran els contractes eventuals per fer suplències. Els fàrmacsÉ En fi, el test determina que les retallades sí semblen un ànec, neden com un ànec, i claquen com un ànec, llavors probablement siguin un ànec.

Així les coses, crec que seria convenient que els pilots que tripulen els centres sanitaris de Girona es posessin a la pell del passatger i es disposessin a volar ficats en el llitet d'un hospital. Veuríem llavors si se senyen o no. Si succeeix, com que llavors tindrem companys de viatge, tots ens quedarem més tranquils.