La Comissió Europea ha atorgat a un consorci de cinc entitats, liderades per l'organització Xarxa de Custòdia del Territori (XCT), el desenvolupament d'un projecte d'informació i comunicació per impulsar la cultura de la conservació de la naturalesa i la biodiversitat a la ciutadania.

Els socis de la CE es van reunir recentment a Barcelona per donar un primer pas en el desenvolupament del projecte i per a això van visitar dues iniciatives pioneres de custòdia del territori a Catalunya. Totes dues es troben a la província de Girona.

Es tracta d'uns prats de sega d'Esclet, a Cassà de la Selva, i dos espais en custòdia per a la conservació dels espais humits a l'estany de Sils.

El projecte, denominat LANDLIFE, té com a objectius comunicar el valor de la custòdia del territori al públic en general, a les entitats de conservació, als propietaris i a altres agents relacionats amb aquest àmbit, i té un pressupost d'1,6 milions d'euros.

Llevat de la XCT, que coordinarà aquest projecte entre 2011 i 2014, la resta de socis del consorci són el Conservatoire des Espaces Naturels du Llenguadoc-Roussillon, amb seu a França, Legambiente Lombardia, d'Itàlia, Eurosite, a nivell europeu, i Prysma, que és espanyola.

Entre d'altres objectius, el projecte preveu la publicació d'un manual europeu de custòdia del territori, la celebració de la Setmana Europea de la Custòdia del Territori a la tardor de 2012, la creació d'un curs en línia, la celebració de seminaris regionals i un congrés europeu celebrat a Catalunya, previst per al 2014.

La custòdia del territori té com objectius generals facilitar les iniciatives voluntàries de conservació de la naturalesa, el paisatge i el patrimoni cultural en finques privades i municipals.

En aquest sentit, l'entitat de custòdia assessora al propietari per fer una gestió de la seva finca orientada a la conservació dels seus valors i recursos.

La Xarxa de Custòdia del Territori és una organització sense ànim de lucre constituïda per entitats, institucions i persones particulars i es va constituir el mes de març de 2003 a Vic, on té la seva seu.