La llarga història de les reclamacions i demandes per la millora de la carretera N-II va escriure ahir una nova pàgina per avançar cap al seu final. Segons van indicar algunes fonts del Ministeri de Foment, l'obra del tram entre Sils i Caldes de Malavella ha estat adjudicada provisionalment a Acciona per un total de 26,8 milions d'euros. Tot i això, cal recalcar el caràcter provisional, ja que en un principi la licitació dels treballs sortia per gairebé 39 milions. Amb tot, el preu final de l'obra acaba sent un 31% inferior que s'havia licitat, ja que les empreses han presentat ofertes a la baixa, i ara s'han d'afrontar els tràmits administratius perquè es pugui fer l'adjudicació definitiva, que podria produir-se a principis de desembre. L'anunci, que arriba dos dies abans de les eleccions estatals, farà que es reprenguin les obres entre finals de desembre i principis de gener.

Aquesta intervenció ha de desdoblar aquest tram de la N-II, d'una longitud de 6,6 quilòmetres, per convertir-la en una autovia. Durant dos anys i mig, les obres han estat aturades i tot el trànsit provinent de Barcelona i la frontera ha estat passant per una via alternativa, fet que ha provocat nombrosos accidents. Els alcaldes de les poblacions implicades fa temps que demanen una resolució ràpida del problema, però fins ara tot ha funcionat molt lentament. És per això que l'anunci de l'adjudicació provisional de l'obra es va rebre amb alegria.

El batlle de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, es va mostrar satisfet tot i que va mostrar certa cautela. "Ho valorem molt positivament, sobretot pels veïns afectats. Tot i això, tenim por que un canvi polític a les eleccions d'aquest ?diu?menge pugui fer que no es respecti el que s'ha dit", va explicar Balliu, qui va sentenciar que "després de tot el que ha passat, et pots esperar que passi de tot". L'alcalde va expressar també la seva confiança en què els treballs s'iniciïn properament. "A mi em diuen que entre finals de desembre i principis de gener hauríem de començar a veure treballar les màquines. A veure si per fi es pot tirar tot endavant", va afirmar Balliu, toi que va concloure que "fins que no vegi treballant les màquines, no m'ho acabaré de creure".

Per la seva banda, l'alcalde de Sils, Martí Nogué, també es va mostrar satisfet, tot i que encara no havia rebut cap notificació sobre aquesta adjudicació provisional. "Per fi. És una notícia esperada per molta gent". Martí Nogué també va oferir un missatge de prudència, amb el record de tot el procés encara en ment. "Esperem que com a mínim ho deixin tot lligat perquè no es pugui tirar enrere com ja ha passat altres vegades", va afirmar l'alcalde de Sils.

Dos anys i mig reclamant

Tal com van recordar ambdós alcaldes, si per alguna cosa serà recordat el procés de l'obra d'aquest tram de la N-II, serà per totes les traves que hi ha hagut pel camí. Al juny del 2009, els treballs es van aturar perquè la UTE a la qual s'havien adjudicat va tenir dificultats econòmiques i s'ha hagut de realitzar un nou contracte. Mentrestant, durant tot aquest temps els treballs han romàs aturats i les terres aixecades, provocant la indignació de tots els agents del territori.

L'obra preveu el desdoblament de la calçada actual per convertir-la en autovia, preparar-la per a la futura ampliació a tres carrils i la construcció de dos enllaços a les Mallorquines amb la GI-555 i a Caldes amb la GI-673.