Figueres ha descartat la construcció de la nova biblioteca a la plaça Catalunya -anomenada "biblioteca filial- i ha demanat un canvi en la subvenció per a la redacció de l'actuació per tal d'estudiar l'ampliació de l'actual, situada a la plaça del Sol. El consistori ha fet aquesta petició perquè, segons s'explica al dictamen que ha aprovat la Comissió de Territori i Serveis a les Persones, "es preveu que no es podrà dur a terme el projecte atesa la seva envergadura i el fet que no s'han pogut concretar les aportacions i el finançament necessari".

L'equip de govern va fer públic l'abril de l'any passat la intenció del consistori de situar la nova biblioteca a la plaça Catalunya, juntament amb l'arxiu municipal i comarcal. La decisió formava part del projecte de reconversió d'aquest espai -on ja s'ha inaugurat la nova coberta fotovoltaica- i la ?desaparició del parc infantil que hi ha per fer-hi l'equipament cultural. Segons el projecte inicial, no es preveia l'enderroc de l'edifici que està situat entre les places Catalunya i la del Gra.

La idea de fer una nova biblioteca, però, va sortir a mitjan 2008 davant l'elevat nombre d'usuaris que assumia l'actual, que aleshores assumia el lideratge a la demarcació. Llavors es va fer públic, també, que la Generalitat en el marc del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (Puosc), atorgaria a l'Ajuntament de Figueres un total de 339.500 euros per als costos de redacció del projecte i la construcció del nou equipament.

Falta de concreció

Ara, però, el consistori ha demanat un "canvi d'ubicació i destinació de l'actuació "Redacció del projecte per a la construcció de la biblioteca filial", de forma que dita actuació se substitueixi per a l'actuació "Projecte bàsic i executiu d'ampliació de la Biblioteca Comarcal Fages de Climent de Figueres"". En aquest sentit, sol·liciten per a l'actuació una subvenció de 10.613,36 euros , "essent el pressupost de l'actuació -redacció del projecte- de 21.226,73 euros".

La decisió s'ha pres després que l'equip de govern hagi arribat a la conclusió que el projecte té una abast molt gran i que no s'ha pogut concretar les aportacions ni el finançament necessari per fer-lo possible. De moment, però, no han transcendit els detalls sobre com es preveu l'ampliació de l'actual biblioteca.

El projecte inicial amb què treballava l'anterior equip de govern (CiU, PSC i ICV) preveia una zona d'acollida i promoció; una d'informació general; una per a música i revistes; una d'infantil; diversos magatzems i zones de treball, a banda d'espais de pas i circulació de públic. En total, es preveia que la superfície total de l'edifici de nova planta fos de 975 metres quadrats.

No és l'única iniciativa que s'ha projectat en aquest espai. Comerç Figueres Associació va proposar abans dels comicis locals construir-hi el Palau Firal.