Els agricultors gironins tenen un altre front obert amb la construcció del tren d'alta velocitat. Unió de Pagesos ha convocat avui, a dos quarts de 10 del matí davant l'Ajuntament de Vilademuls, els afectats per ampliacions de les expropiacions per les obres del TAV de Borrassà a Figueres i de Pontós a Borrassà, per tal de protestar contra la intenció d'Adif de pagar-los les indemnitzacions a meitat de preu. Aquests agricultors estan citats avui per signar les actes prèvies d'ocupació. Unió de Pagesos denuncia que la gestora pública Adif pretén pagar per aquestes ampliacions la meitat del que va abonar fa 3 anys. ddg girona

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) exigeix la dimissió dels responsables de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), començant pel de Girona, per negligència i incompetència en permetre que els camps de conreu s'inundin i es malmetin els cultius. Després dels últims episodis de pluges intenses, el sindicat denuncia la ineficàcia de l'ACA i la seva persecució a base de multes als pagesos que decideixen netejar el terreny per compte propi, dues actituds que -segons mantenen- han causat nombroses pèrdues en camps de conreu de l'Alt Empordà, el Gironès i algunes àrees del Pla de l'Estany i la Selva (sobretot a Blanes).

El sector està en ple procés d'avaluació dels danys però, de moment, la JARC avança que l'últim capítol de precipitacions s'ha tancat amb pèrdues que en en el cas d'agricultors amb cereals encara per collir pot suposar prop de 250 euros per hectàrea. A l'espera de disposar de totes les dades, el sindicat agrari va assenyalar Peralada i Pedret i Marzà com les poblacions més afectades pels darrers aiguats -amb 2.000 i 700 hectàrees, respectivament-, degut al desbordament del riu Orlina. Precisament, l'ACA encara deu 81.900 euros de l'any passat en concepte dels danys que va causar el desbordament d'aquest riu al seu pas per Perelada. I, a més, l'agència ha admès que el 2010 no es van netejar les lleres dels rius gironins.

De manera general, la JARC va advertir que les principals conseqüències de les recents pluges a les comarques de Girona es concretaran en un retard d'entre 2 i 3 setmanes en la sembra del cereal d'hivern; en què els agricultors hauran de fer cultius de cicle més curt i més tardans, cosa que implicarà canviar de llavors i una despesa extra; i en la pèrdua dels cultius ja sembrats, que patiran fongs, podridures i problemes en el naixement de les llavors.

Desbordaments

El president de JARC a les comarques de Girona, Pere Robirola, va mostrar la indignació del sindicat i va denunciar que rius i rieres, com l'Urlina, la Muga, el Manol o el Llobregat d'Empordà, es desborden tant si plou molt com poc, perquè les lleres estan brutes. Robirola va afirmar que "demanarem responsabilitats, des dels inspectors que denuncien els agricultors que han vist netejant fins a dalt de tot" i va exclamar que "no han fet res, no han pagat res i no han deixat que els pagesos netegéssim".

Ell mateix va culpar de la situació al tripartit, però va afegir que aquesta problemàtica -iniciada fa 6 o 7 anys quan l'administració va restringir les neteges de lleres i propietats- continua amb el Govern actual. "Demanem que deixin fer el que hem fet sempre els pagesos: netejar les nostres lleres", va concloure Robirola.

El president de la JARC va exemplificar el problema amb un cas concret de Llagostera, on una propietat a mig netejar mostra els efectes de l'aigua a una banda i altra, una ben anegada i l'altra neta; els treballs es van interrompre perquè un inspector de l'ACA els va enxampar i sancionar el pagès amb 1.500 euros, obligant-lo a aturar l'activitat. El sindicat va concretar que les multes van des d'aquesta quantitat fins a 15.000 euros.