Els jutges de Pau de deu pobles de l'àrea de la Selva interior s'han ofert com a mediadors entre els ciutadans per trobar una solució consensuada al tancament de les urgències nocturnes als centres d'atenció primària (CAP) de la zona. En una carta adreçada al director dels Serveis Territorials de Salut a les comarques de Girona, Josep Trias, els jutges asseguren que hi ha una manca de coordinació entre la població i l'administració i que les "mesures preses són poc efectives i, en alguns casos, fins i tot rocambolesques, la qual cosa perjudica moltíssim el servei que es rep i que és del tot insuficient".

I per tot això, els jutges de pau asseguren que en la seva condició de jutges de pau els impedeix "obviar i mirar cap a una altra banda quan les poblacions afectades s'han mobilitzat de manera coordinada i han manifestat de diverses formes el seu rebuig a la retallada" de Salut, consistent en el tancament de les urgències dels CAP a la nit, excepte el de Santa Coloma de Farners.

La carta està avalada pels jutges de pau d'Amer, Anglès, Arbúcies, Breda, la Cellera de Ter, Hostalric, Massanes, Osor, Riells del Montseny i Sant Feliu de Buixalleu. Fa uns dies la van entregar al director dels Serveis Territorials de Salut a Girona, Josep Trias, del qual esperen una resposta. A més, també la van enviar al conseller Boi Ruiz.

"No exigim res"

El jutge de Pau d'Arbúcies, Jaume Tarrés, explica que ells no es podien quedar de braços plegats perquè veuen el dia a dia dels pobles i el que els diu la gent després del tancament de les urgències de nit als CAP. I per aquest motiu, van decidir trobar-se amb Trias, amb qui van tenir una reunió "on ens va atendre perfectament però en què es va veure com tenim cadascun arguments vàlids i diferents punts de vista". Davant d'això, s'han ofert a ser mediadors i la idea és poder-se trobar, si és possible, destaca, amb el conseller de Salut, Boi Ruiz, "no per exigir res, ni sol·licitarem res perquè no és la nostra feina sinó per explicar-li la situació que s'estan trobant els veïns".

Cal recordar que des de mitjan setembre als municipis de la Selva interior el servei d'urgències nocturnes funciona diferent. I a la nit, els veïns que necessiten atenció o bé han de trucar al 112 o dirigir-se al punt d'atenció continuada (PAC) que es troba a Santa Coloma de Farners.

Un fet que ha suscitat no solament protestes des que es va aplicar sinó també les ocupacions de diversos CAP de la Selva interior i que encara es mantenen. Salut de moment no ha fet cap canvi i ha dit en ocasions que de moment el nou sistema funciona bé.