Les retallades pressupostàries en l'àmbit educatiu mantenen en peu de guerra els sindicats docents gironins des de principis de curs. Ara, criden mestres i professors a participar dimecres vinent, 14 de desembre, en una protesta contra l'últim paquet de restriccions als treballadors públics. L'acció consistirà en una concentració davant la seu del Govern de la Generalitat a Girona, a dos quarts de 6 de la tarda, hora en què començaran actes simultanis a la resta de capitals catalanes.

L'administració de CiU va plantejar als sindicats, en una primera mesa de la funció pública celebrada fa pocs dies, una sèrie de mesures temporals que inclouen revisar les plantilles amb personal interí per a serveis no finalistes ni essencials, reduir el complement específic de les dues pagues extra, suspendre el Fons d'Acció Social, l'abonament del complement de productivitat, l'aportació al pla de pensions i la convocatòria d'oposicions o establir una excedència voluntària amb reserva del lloc de treball.

El Govern també va plantejar altres mesures de tipus estructural com ara suprimir les millores per incapacitat temporal, canviar la retribució del primer any de reducció de jornada per tenir cura d'un fill -deixant de pagar el 100% del sou-, els complements per estadis, nivells de carrera o trams docents i els dies per assumptes personals o deduir una part proporcional de les retribucions per absències injustificades, entre d'altres.

Concentració el dimecres 14

El sindicat de secundària Aspepc·SPS resumeix l'esperit que porta els docents a protestar alertant, sobretot, de la supressió dels sexennis, de la retallada de la paga extra, del perill d'acomiadament d'interins o de retalls retributius per baixes per malaltia i maternitat.

Totes aquestes raons apareixen en les crides dels diferents sindicats als seus afiliats, animant-los a mobilitzar-se perquè exigeixin al Govern de la Generalitat que posi fre a les retallades.

A més, la Federació d'Ensenyament de CCOO -que afirma que "ja hem perdut prop del 20% de poder adquisitiu"- també insta els centres educatius a debatre altres mesures de rebuig contra el que consideren "l'atac més brutal que estem patint els professionals de l'educació pública a Catalunya"; una qualificació a la qual Ustec·STEs hi afegeix que és "un insult als treballadors dels serveis públics", motiu pel qual fa una crida al professorat gironí perquè se sumi a la concentració de dimecres.

Els sindicats educatius de Girona ja van sortir al carrer, de fet ja es van concentrar davant les oficines de la Generalitat, el 27 d'octubre per expressar el seu rebuig a les retallades pressupostàries. Aquell va ser un acte simbòlic contra les restriccions que afecten l'ensenyament públic que només va comptar amb la presència de delegats sindicals. Ara, les mateixes forces aspiren a sumar els professionals públics de ?l'ense?nyament a la dels àltres àmbits.

A finals d'octubre, els portaveus sindicals van acusar el Govern de retallar "per vici". En un manifest conjunt, els convocants de la protesta van reclamar als governs autonòmic i estatal "la fi de les retallades" -que van concretar en un 7,6% pel que fa a l'educació- i la dignificació de l'escola pública. Respecte a la Generalitat, els sindicats la van acusar d'estar "reduint la protecció social i els drets socials que tants anys ens han costat d'aconseguir" per "pal·liar els seus dèficits pressupostaris". ddg girona