La plataforma ciutadana UnitspelCAP, que es troba ocupant centres d'atenció primària (CAP) de la Selva interior des de fa tres mesos va fer balanç ahir a Girona de les accions festes fins ara contra les retallades en Salut per part de la Generalitat. I va anunciar que el seu moviment juntament amb altres de Catalunya volen emprendre accions legals per portar als jutjats el Govern català per "la injustícia i la presumpta il·legalitat de les retallades".

Un dels portaveus d'UnitspelCAP, Albano Dante, va destacar que la intenció és impulsar una "Iniciativa Penal Popular" -figura jurídica que encara no existeix per potar als Tribunals el titular del Departament de Salut, Boi Ruiz, el president de la Generalitat Artur Mas i fins i tot, els delegalts territorials de la conselleria de Salut, en el cas de Girona, a Josep Trias.

Tot i això, Dante va destacar que de moment no està decidit com s'actuarà si bé per això, membres de la plataforma i d'altres moviments socials catalans antiretallades s'estan reunint juntament amb juristes per poder-ho portar a terme. De fet, dimecres que ve es tornarà a trobar per les entitats que impulsen aquesta iniciativa, però ahir uns 15 representants de l'entiat d'UnitsPelCAP van concentrar-se davant la seu de la Generalitat per anunciar les accions fetes i les que emprendran en un futur, com ara més talls de carreteres.

Un altre aspecte criticat pel moviment d'UnitspelCAP ahir a Girona és que la reordenació de les urgències nocturnes feta per Salut des del 12 de setembre a Selva interior segueix provocant "problemes als pacients per falta d'informació" i asseguren que encara n'hi ha que no saben que estan tancats a la nit. Uns fets que han provocat, com van afirmar, que la seva activitat a la Selva hagi aconseguit convertir els CAP en un lloc "d'organització ciutadana" i, actualment, els utilitzen com a punt de reunió i també els serveix per coordinar-se amb d'atres pobles de la zona.

A més, la plataforma selvatana UnitspelCAP va denunciar que el Departament de Salut no els dóna les dades que reclamen com ara el tipus de patologia amb la qual s'ha atès la gent que té urgències a la nit i, alhora, més detalls sobre l'actual servei d'urgènceis nocturnes, que suposa que els veïns de Selva interior s'hagin d'adreçar al telèfon 112 o bé al Punt d'Atenció Continuada (PAC) a Santa Coloma.

«Mas manipula les dades»

Finalment, van acusar el president de la Generalitat, Artur Mas, de "manipular i falsejar dades" en el debat de política general al Parlament, va destacar el portaveu Albano Dante. I també va afegir i va criticar el paper dels polítics locals assegurant que des d'UnitspelCAP lamenten que "regidors, alcaldes, delegats, professionals i gestors mantenen un silenci intolerable i antidemocràtic" sobre les retallades en Salut.

Quant a les crítiques a Mas, UnitspelCAP va denunciar que el president va dir que de l'1 al 15 de setembre es van fer 45 atencions a la zona de Breda i Hostalric. I en canvi, segons la plataforma els dispensaris van deixar de fer les urgències a la nit a partir del 12 de setembre i, per tant, que les 45 atencions es van fer en quatre nits.