La crisi econòmica ha desdibuixat el mapa de la televisió digital terrestre local a les comarques de Girona. Un any i mig després de l'apagada analògica, només operen la meitat dels prestadors que van obtenir la llicència el 2006.

L'entrada a l'era digital prometia una diversificació de canals però la realitat mostra un panorama ben diferent on el pastís publicitari no dóna per mantenir tantes televisions estatals, autonòmiques i locals.

A hores d'ara, l'Alt Empordà és l'única comarca de la província de Girona on s'ha posat en marxa tots els canals de TDT local previstos: tres de privats (Canal Nord, Empordà TV) i un de públic (Canal 10 Empordà a l'Escala). Una ?circums?tància que canviarà a final d'any. Segons avançava l'Empordà, Canal Nord tancarà les portes el 31 de desembre després que el propietari de la televisió, Produccions Alt Empordà, hagi decidit que tornarà la llicència al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC). Amb aquesta decisió es posarà punt i final a una televisió local amb 27 anys d'història.

La implantació de la TDT local a la comarca de la Selva ha seguit un camí diferent. En aquests moments només emet Canal Català Selva (Televisió de Lloret SL).

Un total de 18 operadors privats van obtenir la gestió d'un programa planificat a la província de Girona. Cinc anys després, només deu emeten programació.

En un context de retallades pressupostàries, el panorama audiovisual en l'àmbit públic tampoc convida a l'optimisme. En l'actualitat només emet una televisió pública -Televisió de l'Escala-. La crisi econòmica i la davallada dels ingressos en les arques municipals han congelat la resta de projectes previstos a la demarcació.

El Consorci del Ripollès ha decidit ajornar "sine die" la posada en funcionament d'una televisió pública local perquè considera que en l'actual context econòmic "no és viable".

La decisió adoptada pel Consorci del Ripollès no és un cas aïllat. Els entrebancs econòmics també han impedit posar en marxa el múltiplex de la Selva marítima. "La possiblitat de constituir el consorci públic de la TDT, múltiplex 42, anomenat de la Selva marítima, va finalitzar al caducar la llicència el passat setembre de 2010", explica la regidora de mitjans de comunicació de l'Ajuntament de Lloret de Mar, Ester Olivé. "De mica en mica la realitat de l'actual conjuntura de crisi ha permès constatar la inviabilitat d'un projecte tan extens, fragmentat i complex de televisió de proximitat, d'abast comarcal. D'aquesta manera, el principal impediment per Lloret, com a municipi integrant del consorci de la Selva Marítima igual que Blanes i Tossa, ha estat l'econòmic", afegeix.

Al bloc format per Gironès i Pla de l'Estany s'han constituït els dos consorcis públics, però de la posada en marxa de la televisió, ni rastre. Per la seva banda, l'Ajuntament d'Olot va renunciar fa dos mesos a la televisió pública perquè la privada aconseguís ampliar capital.

Un dels principals entrebancs a l'hora de crear una televisió local pública és trobar finançament. Segons una xifra orientativa feta pública pel Consell Audiovisual Català (CAC) engegar un programa de TDT local pública des de zero, cobrint al màxim totes les expectatives, requereix una inversió inicial d'un milió d'euros. Una factura que en l'actual context econòmic i amb les arques municipals més buides que mai, pocs consistoris poden assumir.

Els problemes per tirar endavant la televisió digital terrestre local es repeteixen a tot el territori català, on només estan emetent 17 dels 37 programes planificats per a la gestió pública i 46 dels 59 per a la privada.

Les dificultats econòmiques no només frenen la posada en funcionament de nous canals sinó que també provoquen el tancament d'algunes televisions. Al tancament de Canal Nord s'hi suma la possible desaparició de Televisió de l'Hospitalet després que l'alcaldessa del municipi, Núria Marín, hagi anunciat la seva intenció de tancar aquest mitjà de comunicació local. De moment, el consistori ha ajornat la clausura tant de la televisió com de la ràdio municipals obrint d'aquesta manera un termini per poder buscar una sortida als treballadors.

Grans consumidors

Segons un estudi de l'Observatori Audiovisual Europeu, Espanya és el segon país d'Europa en nombre de canals de televisió (1.180 entre estatals, locals i autonòmiques). Només el Regne Unit (amb un total de 1.222 canals disponibles) el supera en el rànquing.

Els espanyols també són grans consumidors televisius. Es calcula que els espanyols veuen de mitjana més de tres hores i mitja de televisió al dia. Malgrat l'elevat nombre de televidents, la gran diversificació de canals anunciada el 2006 s'ha quedat a mig camí.

Els prestadors de TDT local estan obligats per llei a emetre continguts originals un mínim de 4 hores al dia i 32 a la setmana, que s'han d'emetre en unes franges horàries específiques i han de ser continguts relacionats amb l'àmbit territorial on s'ha obtingut la concessió. Una anàlisi detallada de la programació de les televisions locals posa en dubte que totes les graelles compleixin amb aquests requisits.