Empúries ja té el seu primer còmic ambientat en el jaciment grec i romà de l'Alt Empordà. La historieta, El mercader i l'objecte del desig, de la qual s'han editat 1.500 exemplars, és obra del dibuixant empordanès Carles Roman. El còmic arrenca en època d'August, quan un singular comerciant fenici atraca Empúries. L'home captivarà els ciutadans de l'antiga Empúries amb un singular objecte -una sandàlia- i els farà créixer el desig de posseir-lo. Roman destaca que la història és una reflexió al voltant de "les falses necessitats". El director del MAC, Xavier Llovera, ha dit que el còmic omple "un buit" a l'hora d'explicar la història d'Empúries als més joves.

Guanyador d'un concurs

"El mercader i l'objecte del desig" es va començar a gestar l'any 1999. El dibuixant empordanès Carles Roman es va presentar a un concurs de còmic a l'Escala amb la historieta El mosaic. Aquí ja hi apareixien dos personatges que viuen a l'antiga Empúries. Roman va guanyar el concurs i això el va engrescar a enviar la seva historieta a la revista Cavall Fort, que la va publicar l'any 2000. A partir d'aquí, Carles Roman va començar a dibuixar una sèrie historietes, amb Fedó i Fabi com a protagonistes, que van anar apareixent a les pàgines de la revista. Fins ara n'ha creades dotze.

"El mercader i l'objecte del desig" és la més llarga que ha escrit fins ara. I precisament, és la que ha escollit el jaciment d'Empúries per editar el primer còmic ambientat en la història de la ciutat grega i romana. Es podrà trobar a llibreries i a la botiga del museu a un preu de 12 euros. Al costat de Fedó i Fabi, Roman crea tot un ventall de personatges que viuen a l'antiga Empúries. Com ell mateix explica, en totes les historietes que ha creat amb el jaciment com a escenari, la filosofia que hi ha al darrere no han estat "les lluites i baralles" sinó "la convivència entre cultures".

Encetar una col·lecció

La directora del MAC-Empúries, Marta Santos, ha avançat que la ?intenció no és només quedar-se amb un únic còmic editat, sinó "encetar una col·lecció al voltant d'aquests dos personatges, en Fedó i en Fabi, lligats a la història de la ciutat grega i romana".

Per la seva banda, el director del MAC, Xavier Llovera, ha concretat que el còmic situa el jaciment d'Empúries a nivell d'altres ?importants de l'època, com Tarragona, Arles o Marsella. "Tots ells ja disposen de còmics, ambientats als respectius jaciments, per explicar la història als més petits; ara, Empúries també se suma a aquesta llista", va concloure Xavier Llovera.