Els serveis jurídics dels sindicats que representen els treballadors de la Generalitat s'han posat en marxa per recórrer la retenció de l'IRPF d'una paga extra de Nadal que encara no han cobrat, aplicada en la nòmina de desembre. Ahir ja se'n van presentar centenars als registres de l'administració catalana, mentre es preparen sol·licituds perquè intervingui la Fiscalia Anticorrupció i es planeja acudir al Tribunal de Comptes de l'Estat.

Un gran nombre de funcionaris, entre els quals hi ha docents i mossos d'esquadra, van presentar ahir recursos de reposició davant l'administració catalana per la retallada de la seva última nòmina. Sindicats com CCOO o l'específic de secundària Aspepc-SPS animen els treballadors a presentar aquests recursos perquè, segons afirmen, el Govern català ha incomplert la normativa que regula l'Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF) quan afirma que "amb caràcter general, l'obligació de retenir naixerà en el moment en què se satisfaguin les rendes corresponents" (Reial decret 439/2007, de 30 de març).

Vulneració de la legalitat

CCOO va informar que, centenars de mestres i altres col·lectius de funcionaris, es van adreçar ahir a les oficines del Consorci d'Educació de Barcelona i als Serveis Territorials d'Ensenyament de la Generalitat per presentar les seves reclamacions. Des d'aquest sindicat van argumentar que "no poden deduir del que no s'ha cobrat" i, remetent-se a la norma que regula l'IRPF, van denunciar que la retenció per rendiments del treball sobre unes retribucions que encara no s'han fet efectives "vulnera la legalitat a la qual l'administració també està subjecta".

UGT també ha preparat propostes d'al·legacions perquè els funcionaris presentin davant l'administració catalana recursos, tant contra l'impagament del 20% de la paga extra de desembre com contra el recàrrec a l'IRPF realitzat en la nòmina de desembre. A diferència de CCOO que aconsella recórrer d'urgència, UGT recomana als treballadors públics que s'esperin al 28 de desembre per presentar els recursos, ja que està previst que aquest dia rebin la paga extra de Nadal, de la qual cobraran només el 80% mentre que que la resta s'abonarà al 2012.

Un altre sindicat educatiu, Ustec·STEs també ha optat per esperar i optar per vies que considera més efectives: la Fiscalia Anticorrupció i el Tribunal de Comptes de l'Estat. El portaveu d'aquest sindicat a Girona, Xavier Díez, va explicar que demanaran a la Fiscalia que actuï d'ofici "perquè la Generalitat no té potestat fiscal ni pot intervenir en l'IRPF, és un intermediari més com qualsevol empresa i el que ha fet no quadra amb la legislació fiscal". Díez va apuntar que, amb un decret publicat el dia abans de pagar les nómines -en el qual s'establia el fraccionament de la paga extra-, el Govern català s'ha blindat contra els recursos de reposició; "però sí que hi ha opcions acudint a una instància superior", va afegir. A més, Ustec·STEs recorrerà al Tribunal de Comptes de l'Estat quan la Generalitat liquidi el seu pressupost i, per tant, també faci la liquidació impositiva.

Els serveis jurídics dels sindicats presents a la Taula de la Funció Pública (CCOO, UGT i IAC) estudien com recórrer el decret de la Generalitat que recull la demora en el pagament del 20% de la paga extra. Entre les possibilitats que estudien, hi ha la de recórrer a la via penal acusant-la d'un presumpte delicte d'apropiació indeguda.