Davant les reticències que el sector turístic gironí va mostrar a la creació d'una taxa turística, el conseller Mena va ser molt clar: vosaltres mateixos, però si no hi ha taxa turística difícilment hi haurà diners per pagar Ryanair. Paraula amunt, paraula avall, així va ser la conversa que va mantenir el conseller d'Empresa i Ocupació amb els representants del sector gironí, segons ha confirmat Diari de Girona de tres fons diferents. La reunió va tenir lloc a Barcelona fa uns deu dies. Amenaces? Xantatge? Cap d'aquestes expressions va sortir en la trobada, i potser simplement era posar sobre la taula una realitat: que el Govern no té diners. Una de les persones que assistien a la reunió, preguntada sobre si es va prendre com a amenaça les pareules del conseller, va dir simplement: "Suposo que allà cadascú s'ho va agafar de la manera que va voler, i és igual si era una amenaça, una advertència o el reflex d'una situació, el cas és que ens trobem així".

Des del Patronat de Turisme de Girona, tot i que van admetre que en algun moment de la reunió "algú va fer un comentari en aquest sentit", van assegurar que el contracte amb Ryanair no perilla de cap manera -"està totalment tancat"- es tiri endavant la taxa o s'hi repensi el Govern a l'hora d'aplicar-la.

De tota manera, vincular la taxa al pagamant del contracte amb Ryanair perquè romangui a Girona no seria distorsionar el sentit d'aquella. Cal recordar que des del Govern s'ha assegurat que els diners recaptats amb la taxa per pernoctació es destinaran a promoció turística, i sobre el paper els diners que rebrà Ryanair per no moure's de Girona seran precisament per fer promoció de la destinació turística.

Reunions amb Mas

Tanmateix no sembla que el sector turístic es conformi amb l'anunci de la implantació de la taxa, i al president Artur mas se li acumulen reunions amb diferents representants. Dijous a la nit el Consell d'Administració del Patronat de Turisme Costa Brava Girona va oposar-se unànimement a l'aplicació d'aquest tribut, en entendre que és una "mesura poc treballada i perjudicial per als interessos generals de l'economia gironina".

En la mateixa reunió, presidida per Jaume Torramadé, president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme, es va acordar sol·licitar una reunió amb el president de la Generalitat, i els consellers competents en matèria de turisme i economia, per demanar treballar activament en les negociacions i cerca de solucions relacionades amb l'aplicació de la nova taxa.

Torramadé (de CiU com el govern de la Generalitat), va manifestar que "des del Patronat de Turisme som sensibles a la preocupació i malestar que ha generat entre el món empresarial turístic gironí l'anunci del Govern de Catalunya en relació amb la creació de la taxa turística a Catalunya: farem tot el que sigui al nostre abast per defensar els interessos de la nostra indústria turística, amb diàleg i compartint el principi general de lluita contra la crisi".

No serà l'única reunió a la qual haurà d'assistir el president català pel mateix motiu. El dia 5 de gener -poc abans que circuli la cavalcada dels Tres Reis- en tindrà una altra, segurament menys amistosa, amb el "nucli dur" de la indústria turística catalana: representants de les quatre federacions d'hostaleria, dels càmpings i dels apartaments de lloguer. Segons ha pogut saber també Diari de Girona, no es descarta, si la taxa es vincula a futura promoció turística, que plantegin al president renunciar a cap promoció.

Més manifestos en contra

Ahir, la societat per a l'excel·lència turística, Exceltur, i la Confederació Espanyola d'Hotels (CEHAT), van rebutjarla imposició d'una taxa turística que gravi els allotjaments reglats, i sol·liciten que no es porti a efecte. Les dues associacions, en dos comunicats direfents, qualifiquen d'"injusta i discriminatòria" aquesta taxa i recorden com va ser de "desgraciat" en el seu moment l'aplicació de l'anomenada "ecotaxa" a Balears. Per a Exceltur, aquesta experiència va demostrar en el seu moment que es van generar efectes altament desfavorables per al conjunt de l'activitat turística.