La Generalitat admet que l'aplicació d'una taxa turística es contradiu totalment amb el programa electoral que va fer guanyar les eleccions autonòmiques a CiU, però ho justifica amb la situació econòmica actual. Els partits polítics de l'oposició, lluny d'acceptar aquesta explicació, ho consideren una incoherència -"una incoherència més", coincideixen PSC i PP- del Govern català.

Fonts de la Generalitat van reconèixer ahir la contradicció existent entre el programa electoral que CiU va presentar als comicis de novembre de 2010 i el projecte d'aplicació d'una taxa turística presentat recentment al Parlament. Tal com demostrava ahir Diari de Girona, el punt 539 d'aquell programa deia textualment: "Reclamarem al govern espanyol l'aplicació d'un IVA reduït sobre el sector turístic i ens comprometem a no establir noves figures impositives que tinguin com objecte principal gravar l'activitat turística". Les fonts esmentades van justificar ahir aquesta contradicció apelant a la "situació econòmica actual del país i de les finances en general". La taxa, van assegurar, és necessària de cara a "garantir recursos per a mantenir la competitivitat del sector i invertir en promoció turística". Les fonts del Govern van assenyalar que quan es va redactar el programa electoral la situació econòmica no era l'actual i per tant, no pensaven haver de crear una taxa.

Les eleccions autonòmiques van ser només fa escassament un any, però el programa -van assegurar des de la Generalitat- ja s'havia redactat força abans.

"Incoherències"

PP i PSC, per a seva banda, van destacar ahir que la contradicció de CiU amb el seu propi programa és "una més de les incoherències d'aquest govern". Esteve Pujol, diputat del PSC, va manifestar que "un programa electoral és un contracte amb la ciutadania", i que per tant "la població no entén que es digui una cosa quan es tracta d'anar a buscar el vot, i es faci la contrària quan es governa". "Tanmateix, no és cap novetat, ja que el mateix han fet amb el copagament sanitari, amb els Serveis Socials que van assegurar que no es retallarien, etc, etc", va afegir Pujol. A banda de la contradicció amb el programa, el diputat socialista va criticar que "es pretengui crear una txa per afavorir el turism, i es faci a esquena del sector i dels ajuntaments de les poblacions turístiques". Cosa que li fa pensar que "el que es recapti no serà per promocionar el turisme, sinó pel cabàs general de la Generalitat". Esteve Pujol va assegurar que "tenim un govern sense full de ruta, que només improvisa, i això és preocupant en uns moments econòmics com els actuals".

El portaveu del PP al Parlament, el tambè gironí Enric Millo, (el seu grup va presentar ahir mateix una esmena a la totalitat a la llei de creació d'aquesta taxa, veure pàgina 27), va voler deixar clar que "no és cap taxa, sinó un nou impost que grava el sector turístic, i que segur que el perjudicarà". Respecte a la contradicció amb el programa de CiU, va ressaltar que "és una nova incoherència i una manca absoluta de rigor". "En aquests moments molts empresaris del sector que van donar suport a CiU estan dubtant d'aquest govern", va indicar. El portaveu popular va recordar el greuge que seria pels empresaris turístics catalans que s'implantés a Catalunya la taxa, quan altres destinacions pròximes, que són competència directa, no l'aplicaran.

Finalment, Enric Millo va advertir que si tirés endavant la taxa seria molt complicat que el PP abonés el pressupostos de la Generalitat, però espera que "siguem encara a temps de trobar una alternativa que permeti aconseguir els mateixos ingressos d'una altra manera".