La Fundació Pallach comença a fer els seus primers passos. Aquesta entitat sense ànim de lucre, que homenatja el pedagog Josep Pallach, neix a Palafrugell i té com a objectiu actuar en el sector de l'educació fent de complement entre les diferents administracions i actors implicats i intentant aconseguir una unió d'esforços en el sector educatiu. En la pràctica aquest objectiu es podrà traduir en l'organització de nombroses activitats que permetin posar en comú els diferents agents i treballar perquè l'educació es vagi construint en xarxa. De fet, aquesta és la idea de l'eslògan de l'entitat: Tothom educa, s'educa tothom. Fem xarxa. Ahir la Fundació es va presentar als mitjans de comunicació i aquest vespre, a dos quarts de vuit, es farà la presentació oficial al Teatre Municipal de Palafrugell.

"No volem ser organitzadors de moltes activitats, sinó catalitzadors de procesos que permetin la transversalitat en l'educació", va afirmar el president de la Fundació, Josep Maria Soler. Segons va explicar Soler, la Fundació tindrà quatre àmbits d'actuació: la formació (amb jornades, cursos, seminaris o tallers); els programes (on es faran actuacions coordinades); els estudis i recerques; i la publicació i difusió d'aquestes.

Soler no va voler donar a conèixer encara les activitats que volen engegar des de la Fundació, tot i que va avançar que els agradaria organitzar una escola d'estiu. "Una de les coses que ens agradaria molt tirar endavant és una escola d'estiu, que mantingui aquesta filosofia de transversalitat", va explicar Soler, tot i que va recordar que la decisió de les activitats i projectes que es tiraran endavant la prendrà el Patronat, que es reuneix avui a les cinc de la tarda. El Patronat està format per regidors de l'Ajuntament de Palafrugell, representants dels Consells Comarcals del Baix Empordà i l'Alt Empordà, quatre membres de la Universitat de Girona i sis membres més a títol personal.

Soler va destacar que la presidència d'Honor de la fundació, que recull els estatuts de l'entitat, es reserva per la família Pallach. "La implicació de la família ha estat extraordinària", va assegurar Soler. Des de la Fundació es va agrair, a més, a l'Ajuntament de Palafrugell i a diversos artistes les donacions que han fet per poder fer la Carta Fundacional. El consistori ha cedit una casa del carrer de Plas, 81, que serà la futura seu de l'entitat, i els artistes han cedit obra. A més, es va agrair el suport rebut per l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol. Finalment, segons el president, aquest primer any, el principal objectiu serà començar a caminar i consolidar la filosofia més que no pas engegar molts projectes.

En l'acte d'aquest vespre l'escriptor Antoni Puigverd srecordarà Josep Pallach; tot seguit, el catedràtic de Ciència Política de la Universitat Autònoma de Barcelona Joan ?Subi?rats impartirà la lliçó inaugural.