La futura ordenança municipal de civisme i convivència ciutadana de l'Ajuntament de Lloret de Mar, que es troba en procés de debat entre les formacions polítiques que conformen la corporació local, preveu prohibir la mendicitat al municipi. Una pràctica que l'Ajuntament vol eradicar de la seva via pública i, com diu el text en el seu capítol cinquè -al qual ha tingut accés Diari de Girona- vol protegir els ciutadans "davant conductes que adopten formes de mendicitat insistent, intrusiva o agressiva, així com organitzada, sigui aquesta directa o encoberta sota prestació de petits serveis no sol·licitats". L'ordenança també prohibeix d'altres tipus de mendicitat com seria "la neteja dels parabrises dels automòbils aturats als semàfors o a la via pública així com l'oferiment de qualsevol objecte".

Aquesta pràctica es preveu multar amb una sanció econòmica de fins a 150 euros tot i que abans d'aplicar-la el consistori també te la intenció de proporcionar l'ajuda necessària als pidolaires per a la seva inclusió social, així com realitzar tasques d'informació per part de serveis socials municipals sobre els centres on poden anar per abandonar les pràctiques.

Tot i això, la sanció econòmica pot arribar a assolir els 3.000 euros en el cas que la mendicitat fos exercida per menors, acompa?nyats de menors o amb persones amb discapacitat.

Un altre aspecte que també preveu regular aquesta norma municipal que està en format d'esborrany és, com es pot veure al seu capítol onzè dedicat a la contaminació per residus i neteja, la prohibició d'estendre la roba a les finestres o als balcons, quan sigui visible des del carrer, una imatge que es repeteix sobretot als estius quan hi ha més presència de turisme a la població.

A més, el text també rebutja que s'hi puguin "tenir objectes que degotin damunt de la via pública o dels seus elements" i "objectes que puguin caure a la via pública". Si s'incompleixen algunes d'aquestes prohibicions, segons l'ordenança en estudi, tindran la consideració d'infracció lleu i seran sancionades amb una multa de fins a 750 euros.

Cara tapada en edificis públics

Un altre tema i que ha provocat aquests darrers dies ressò al municipi, tal i com va avançar aquest diari, és la possible prohibició d'anar amb la cara tapada en equipaments públics així com també al carrer. Aquest únic punt va suscitar ahir el debat dels grups municipals que es varen trobar per estudiar les esmenes presentades a aquest text i, finalment, tal i com assegura el consistori en un comunicat, van decidir que només no es podrà anar amb la cara tapada en els edificis i instal·lacions públiques.

Cal recordar que és una mesura que Lloret volia implantar per tal d'identificar millor les persones i, finalment, aquest punt va ser votat ahir en la reunió sobre aquesta ordenança de civisme que es ?seguirà debatent en els propers dies.

La decisió es va prendre per unanimitat de tots els grups municipals que conformen la corporació local, és a dir tant l'equip de govern de CiU i ERC com també els grups del Millor, PSC, PP, ICV i el regidor no adscrit van mostrar-se a favor de restringir aquesta normativa a edificis i instal·lacions públiques.