L'Ajuntament de Figueres elaborarà una nova ordenança per tal de forçar les empreses de telecomunicacions a treure les antenes que es troben en punts fora de planejament. El regidor de Medi Natural, Pere Giró (CiU), ha explicat que aquesta és la via que han obert als serveis tècnic per pressionar les operadors ja que "aquests aparells en el seu moment van obtenir llicència encara que després es fés una nova ordenació que estableix 12 punts de la ciutat on poden instal·lar-se". Segons l'edil, en el moment que es van canviar el planejament l'any 2009 no es va dur a terme aquest reglament que és el que ha d'establir l'ordre i les penalitzacions en el cas que no es canviin d'ubicació. La normativa s'ha ordenat per la via d'urgència.

Els veïns del barri del Poble Nou de Figueres van protagonitzar el passat mes de desembre una acció reivindicativa contra la antena que hi ha ubicada a la zona. Van fer un mural en contra de la infraestructura i van alertar que si no es treia, la desmuntarien ells de "forma subsidiària. Segons han denunciat en reiterades ocasions les tres antenes que hi ha a la zona emeten "il·legalment" des de fa 21 mesos, quan va entrar en vigència el Pla que en regula la instal·lació, el juliol de 2011.

Giró, en canvi, assegura que no és que aquests aparells siguin "il·legals" perquè en el seu moment, l'any 1998, van obtenir les llicències d'instal·lació i d'activitats. "El que passa és que al canviar-se la ordenació havien de marxar", aclareix.

«S'haurien d'indemnitzar»

Malgrat això, des dels serveis tècnics s'ha informat al consistori que de moment no tenen el mecanisme per a forçar l'execució. "Nosaltres ja teníem un pressupost per fer el desmuntatge de forma subsidiària però ens van alertar que si ho féiem, segurament, les hauríem d'indemnitzar", explica. En aquest sentit, diu que en el seu moment s'havia d'haver elaborat una ordenança que regulés el nou Pla però "no sé per quin motiu, no es va tramitar".

Ara, Giró ha ordenat que es faci per la via d'urgència i preveu que pel proper ple de febrer o març es pugui aprovar. Tot i que encara no se saben els detalls que implicarà el document, l'edil assegura que implicarà sancions en el cas que no es faci.

Paral·lelament, Giró assegura que s'està intentant concertar reunions amb Telefònica, l'empresa propietaria de les antenes del Poble Nou. "Intentarem que es faci de mutu acord sense haver d'arribar a extrems però, igualment, tirarem endavant la nova ordenança", insisteix el regidor.

«Entenc la preocupació»

Aquesta no és la única antena il·legal .N'hi ha una altra al carrer Nou i al carrer Peralada també se n'hi tenia localitzada una altra que, després de negociacions, es va acabar treient. Giró assegura que entén la preocupació dels veïns però que s'estan duent a terme controls de freqüència de forma periòdica i que, en principi, els aparells es troben dins dels paràmetres normals.

Tanmateix, insisteix que cal fer complir la normativa que contempla que les antenes es traslladin als emplaçaments previstos de l'extrarradi de la ciutat el més aviat possible.