Una aplicació per mòbil permet transportar l'usuari cent anys enrere fins al Ribes de Freser de principis del segle XX. La Fundació Televall del municipi ha impulsat una iniciativa de realitat augmentada per descobrir com era Ribes de Freser a partir d'una trentena de fotografies "que no necessàriament són monuments sinó que també hi trobem, per exemple, els primers esquiadors a la zona". Des de la fundació, Gaspar Tarrida va explicar que "Memòria gràfica ribetana" permetrà visualitzar imatges antigues des de qualsevol Smartphone passejant pels carrers del poble. La informació virtual es pot veure a través del navegador de realitat augmentada anomenat "Layar", una aplicació gratuïta per als telèfons mòbils de la marca iPhone i Android.

Aquest projecte històric va començar ara fa quatre anys amb l'objectiu de conservar la memòria gràfica popular de Ribes de Freser. Des de la fundació, Gaspar Tarrida va afirmar que en aquell moment es va crear un bloc a partir de fotografies que els feien arribar els vilatans i on ja es podia comparar el present i el passat del municipi mitjançant les imatges acumulades al llarg del centenari.

La Fundació Televall va elaborar aquesta funció per a mòbils a partir d'un sistema anomenat "de realitat augmentada". Segons Tarrida, es tracta d'una tecnologia emergent que permet la combinació del món real amb dades i continguts que afegeixen informació a l'usuari de telèfons intel·ligents.

Per Tarrida és important que les tecnologies emergents que van sorgint i es va democratitzat puguin ser presents "tant en un entorn rural com el nostre, com en una gran ciutat com pot ser Barcelona".

Quan l'usuari d'aquesta aplicació passeja pel poble, des dels mòbils intel·ligents es van veient els punts que contenen informació. Gaspar Tarrida va explicar que el sistema disposa d'informació virtual en diferents capes "que se superposen a la realitat que estem veient".

Des de la fundació tenen per objectiu posar el sistema al servei de les polítiques de promoció econòmica del municipi. A més, els impulsors també s'estan plantejant ampliar l'oferta del producte a d'altres municipis de la comarca del Ripollès.