L'Ajuntament de Figueres preveu, per aquest 2012, doblar els ingressos per interess0s de demora passant dels 45.000 euros pressupostats l'any passat als 100.000 d'enguany. El motiu és, segons el regidor d'Hisenda Manel Toro (CiU), l'important increment en el nombre de persones que demanen poder fraccionar o diferir els pagaments de les sancions però, sobretot, dels impostos. L'edil atribueix aquest augment a la crisi econòmica. La segona població més important de la comarca, Roses, en canvi, ha previst per aquest any uns 30.000 euros ?menys per a aquest concepte. Pel que fa a les multes de circulació, el municipi preveu passar a ingressar 135.000 (un 20% més que l'any passat) i Figueres, dels 800.000 als 900.000 (un 10% més).

"Hem començat a detectar-ho aquest any amb la situació econòmica, i preveiem que ?se?gueixi augmentant", assegura el regidor de l'àrea de Figueres. Així és com explica que la partida d'ingressos que l'any passat estava pressupostada en 45.000 euros aquest 2012 passi a preveure'n una mica més del doble, arribant fins als 100.000. Això passa especialment, diu, en el pagament d'impostos tot i que també en sancions. "Si ens diuen que volen pagar l'IBI en tres anys, diem molt bé, però això té uns costos", afegeix. Sobre els increments en les sancions per circulació, Toro assegura que aquest 2011 s'ha superat "amb escreix" el previst i que per això han incrementat en 100.000 euros aquest capítol. En aquest sentit, l'edil recorda que també han augmentat les taxes i que, per aquest motiu, es produeix un increment. També han augmentat les sancions tributàries, tot i que en 5.000 euros, i les previsions d'ingressos per recàrrec de constrenyiment.

"Més realistes"

Ha disminuït, en canvi, la previsió de sancions per civisme i convivència. Aquesta àrea ha passat dels 10.500 euros als 50.000. En aquest sentit, el regidor assegura que en aquests pressupostos han intentat ser el més realistes possible respecte al que s'ha ingressat aquest any, en una aposta pel consistori de reduir el dèficit que les arques municipals han acumulat en els darrers temps.

Pel que fa a Roses, el municipi incrementa al voltant d'un 20% les multes de circulació, però a diferència de Figueres, redueix en 30.000 euros les previsions d'interessos de demora. També es rebaixen les previsions de recàrrecs per extemporaneïtat en 30.000 euros i els recàrrecs per constrenyiment augmenten de 25.000 a 40.000 euros respecte de 2011. El retorn de cànon de deposició de residus també passa dels 60.000 als 12.000 euros. En conjunt, la partida d'ingressos per sancions diverses es redueix en 20.000 euros. S'han eliminat partides com desperfectes via pública o execucions subsdiàries, però se'n manté una per imprevistos i la de sancions urbanístiques.

El regidor d'Hisenda de Roses, Manel Escobar, ha explicat que a diferència d'altres poblacions d'aquestes dimensions, les variacions del pressupost de Roses "un cop tancat, són molt poques". Per això, mantenint aquesta línia s'han adaptat als ingressos que hi va haver l'any passat. Es van quedar curts en sancions i van ?reduir-se els ingressos per demora.

A l'hora d'elaborar-los han tingut en compte que s'ha arribat a un acord amb l'organisme de la diputació Xaloc perquè torni a gestionar el cobrament de les sancions de trànsit. Per Escobar, "l'important és que sigui bastant real". Roses és una de les poblacions amb una situació financera equilibrada que no pateix dèficit i que ha tancat amb superàvit.