Igualtat d'opinions al sector turístic gironí davant la retirada de la polèmica taxa. Després que el divendres de la setmana passada, en una reunió amb representants del gremi i membres del Govern, es va decidir fer marxa enrere al projecte de la taxa turística que es preveia implantar a partir d'aquest abril. Entre totes les decisions que es van prendre, destaca l'acord d'aplicar la taxa com a molt aviat a finals d'aquest 2012 i la reducció, a la meitat, de l'import que es preveu fer pagar. A aquesta reunió hi va assistir el president de la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines, Antoni Escudero, que va explicar ahir que "de moment la taxa s'ajornarà" i que la idea és "negociar-la cada any per veure si la situació econòmica funciona".

Escudero va assenyalar que "no hi ha res definitiu" perquè la negociació no ha acabat, encara que des del sector gironí "no volem tenir una taxa definitiva". En aquest sentit, el president de la Federació va detallar que "si realment s'implanta, la taxa turística entraria en vigor a finals d'aquest any, al mes de desembre, amb quantitats pactades". La idea, segons va informar Escudero, és que en el pressupost de 2012, "la partida de 100 milions d'euros", provinents de la taxa turística, "no es cobrirà".

Desigualtat territorial

El president de la Federació d'Hostaleria va explicar que les províncies de Girona, Tarragona i Lleida "no volem la taxa". En canvi, Antoni Escudero va assegurar que el portaveu dels hotelers de Barcelona, Joan Gaspart, "es mostra a favor de la implantació de l'impost". Escudero va criticar la posició de Gaspart perquè "una part dels ingressos de la taxa, tal com es planteja, aniran a parar a les arques dels ajuntaments". Això, segons Antoni Escudero, beneficia Barcelona, que "obtindrà diners per pagar els seus organismes dedicats al turisme". Escudero també va criticar que Gaspart "faci ús de les interlocucions directes amb el Govern, per anar pel seu compte i no tenir en consideració a la resta de representants".

Antoni Escudero també va informar que el fet d'haver parlat de la implantació d'una taxa, ja ha estat "perjudicial" pel sector turístic. Segons Escudero, fa just uns dies, a la Fira Internacional de Turisme de Madrid (Fitur), "hi havia alguns touroperadors" que comentaven certs efectes negatius, com ara els canvis de destinació, que pot acabar provocant l'aplicació d'aquesta taxa.

Afectació a altres sectors

Per la seva part, el gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, va defensar ahir que "val la pena pensar bé la implantació d'un impost d'aquestes característiques". Segons Sabrià, "la taxa és força incongruent, des de les seves quantitats fins a les afectacions". Martí Sabrià va assegurar que "hem de ser capaços de trobar una fórmula de consens i equilibri, més ajustada a la realitat".

En aquest sentit, Sabrià va explicar que "una de les propostes és que la taxa estigui més ben distribuïda". Per això el gerent va afirmar que "l'impost hauria d'afectar tots els altres sectors, com ara el comerç i la restauració, que també són beneficiaris de l'activitat turística".

En canvi, el president de la Federació d'Organitzacions Empresarials de Girona (FOEG), Jordi Comas, va explicar ahir que "si la taxa s'ha d'implantar, únicament s'ha d'aplicar en àmbit municipal". Segons Comas, els ajuntaments "poden estructurar l'impost tenint en compte les necessitats dels serveis que es presten". Per Jordi Comas, l'ajornament de la taxa turística "és una mesura prudent i sensata". Per això Comas va detallar que "si de moment es retarda la taxa, es pot treballar ara una nova fórmula de recomposició de l'impost".

La desaparició de Spanair

Antoni Escudero va recordar ahir que Spanair "perjudicava" el sector en el tema de la taxa turística perquè, segons Escudero, "la conselleria tenia una partida pressupostària molt important per aportar a l'aerolínia". Escudero també va reclamar que el circuit de Montmeló "es pagui amb els seus diners la Fórmula 1", per poder estalviar, així, la implantació de la taxa.