Les precipitacions en forma de neu previstes per a aquest dimecres i dijous pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) poden deixar fins a cinc centímetres de gruix per sobre la cota dels 500 metres, fet que ha dut a la Generalitat a activar el Pla especial d'emergències per nevades (NEUCAT). En concret, la neu afectarà punts de l'interior del quadrant nord-est i la Catalunya Central, i amb el pas de les hores també arribaran de manera local al sector central del litoral i del Prelitoral, on els gruixos podrien ser menys destacats.

La cota de neu baixarà progressivament fins els 400 metres i, al final del dia, fins tan sols els 200, quan les precipitacions es restringiran al litoral i Prelitoral sud i central. La neu encara es pot deixar veure el dijous en aquest sector de la costa, i la cota baixarà fins al nivell del mar, encara que amb gruixos menors.

Els models meteorològics indiquen que partir de migdia hi haurà l'entrada d'un nou braç de precipitació pel quadrant nord-est, que serà en forma de neu a totes les cotes. Amb el pas de les hores s'estendrà per tota la meitat est de Catalunya i acabarà afectant bona part de les comarques de Girona i Barcelona. La neu serà força seca i, com a conseqüència, els gruixos acumulats podran ser més importants. Per aquesta raó, és possible que puntualment s'arribin a gruixos de fins a 5 centímetres.

Risc moderat al Gironès, la Garrotxa, la Selva i el Pla de l'Estany

Entre la 1 del migdia i 7 del vespre hi ha un alt risc de nevades al Vallès Oriental i moderat al Gironès, Pla de l'Estany, Garrotxa, Osona, Selva, Vallès Occidental, Bages, Anoia, Alt Penedès, Alt Camp, Baix Camp, Garrigues i Urgell; mentre que a partir del vespre i la nit hi ha una alta probabilitat de nevades al Vallès Occidental i a la Selva, Maresme, Vallès Oriental, Osona, Bages, Anoia, Baix Llobregat, Alt Penedès, Garraf, Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Urgell, Garrigues, Baix Camp i Tarragonès.

Durant la matinada, la precipitació es pot traslladar amb més força cap al Tarragonès i poden afectar el Baix Camp, Alt Camp, Baix Penedès, Garraf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Vallès Occidental, Baix Llobregat i Barcelonès.

Descens en picat de la temperatura a partir de divendres

El Servei Meteorològic de Catalunya ha confirmat "l'excepcional entrada d'aire fred" procedent del nord d'Europa, i a partir de divendres la temperatura baixarà en picat i arribarà a tocar fons durant el cap de setmana. Els models meteorològics indiquen que dissabte la temperatura a 850 hPa (uns 1500 metres d'alçada) a la vertical de Barcelona podria arribar als -12 ºC.

Les glaçades seran generalitzades i es preveuen molt fortes al Pirineu, entre moderades i fortes a la resta de l'interior i entre febles i moderades al litoral. Aquesta situació d'onada de fred s'allargarà durant l'inici de la propera setmana. El vent del nord i nord-est es reforçarà i agreujarà la sensació de fred, especialment al Pirineu, al Prepirineu i a l'extrem nord-est de Catalunya.

A banda, aquest enfortiment del vent del nord i nord-est donarà lloc a una important alteració marítima a partir de dijous al vespre a la meitat nord de la costa.

Amb aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de Situació Meteorològica de Risc per neu i per onatge i un preavís d'onada de fred.