La Policia Local de Salt ha començat aquest dilluns a patrullar per les zones comuns de deu comunitats de veïns diferents dins el programa 'Passadissos nets i segurs' amb la intenció de donar tranquil · litat i conèixer la situació real que pateixen aquestes comunitats.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, ha reconegut en roda de premsa que el programa no resoldrà tots els problemes de les comunitats de veïns i que tampoc donarà resultats immediats però sí servirà com a element dissuasori a totes aquelles persones que "vulguin complicar la vida a alguna comunitat en concret ".

"També té un vessant informativa, ja que normalment costa denunciar les coses i és més fàcil si els veïns troben agents de la policia i els expliquen la problemàtica amb la que es troben en l'escala", ha continuat l'alcalde.

Així, de moment el programa començarà en 200 habitatges que formen part de deu comunitats, que integren una macrocomunidad, i la intenció és que la iniciativa es vagi incorporant de manera progressiva a altres comunitats que ho demanin.

Els agents de la Policia Local de Salt disposaran d'una clau mestra que obrirà totes les portes - s'han canviat tots els bombins dels edificis participants en el programa - i podran inspeccionar les zones comuns de l'edifici, com l'entrada, els passadissos i l'escala.

A més, visitaran els edificis de manera aleatòria, mai el mateix dia ni a la mateixa hora, i col · locaran un adhesiu distintiva a la porta de l'escala perquè se sàpiga que aquella comunitat està adherit al programa, segons ha detallat Torramadé.

L'alcalde també ha insistit que es tracta d'un programa pilot - va agafar la idea d'un programa similar que funciona a la ciutat de Nova York - i que pot haver errors, pel que ha demanat la comprensió dels veïns i també de certs mitjans de comunicació.

"No hem posat en funcionament el programa ara perquè les coses estiguin pitjor que fa un any", ha recalcat i ha recordat que en un any les faltes i furts registrats al municipi han baixat un 25%.

PRINCIPALS PROBLEMES

Torramadé ha comentat que els principals problemes que tenen les comunitats de veïns són per subministraments, com veïns que punxen l'electricitat, o gent que orina a l'escala i fins i tot amb el tema de l'ocupació il · legal de pisos.

En aquest sentit, també ha destacat la importància de la participació activa de les comunitats de veïns i que "lluiten per millorar la seva situació".

El president de la macrocomunidad on s'ha iniciat el programa, Jaume Casaponsa, ha explicat que l'adhesió a aquest es va aprovar per assemblea general i que tots els veïns van estar d'acord.

"Els principals motius perquè són la inseguretat del poble en relació als delinqüents i perquè moltes vegades et trobes sol, sabem que hi ha comunitats que estan pitjor que les nostres però estem molt contents d'acollir el programa", ha exposat.

Els principals problemes amb què es troba aquesta comunitat són de brutícia - perquè hi ha gent que orina a l'escala -, perquè troben pintades o pisos oberts i també per ocupació il · legal.

En aquest sentit ha admès que en els últims anys potser han tingut un 10% de les 200 habitatges amb problemes d'ocupació il · legal.