Corçà acollirà una planta de biomassa que, a base de la fusta dels boscos de les Gavarres, generarà energia suficient per a 3.700 llars. A més, la gasificació de la fusta també produeix calor i aquesta energia es conduirà fins a l'empresa Bugaderia de l'Empordà que aprofitarà el vapor i l'aigua calenta per netejar la roba. El projecte compta amb el vist-i-plau de les administracions que ja li han concedit tots els permisos. L'empresa Sudsues impulsa la planta i ha aconseguit la implicació d'empreses privades. La planta costa 6,5 milions d'euros i els impulsors estan tancant convenis amb els propietaris forestals de la zona per tal de pagar-los un cànon i poder aprofitar la fusta dels seus boscos.

La nau s'aixecarà en un terrenys de 4.500 m² a la zona industrial de Corçà, al Baix Empordà, i serà el primer centre dels quatre que projecta l'empresa que començarà a funcionar. Darrera d'aquesta planta hi ha un grup d'inversors privats -de capital 100% català- que han garantit que, si la planta de Corçà funciona i és rendible, un any després de posar-la en marxa quadruplicaran la inversió per construir tres plantes més. L'impulsor del projecte, Jaume Sués, no ha concretat encara on s'ubicaran els altres centres perquè s'han de tancar els convenis amb els consistoris però ha detallat que totes seran a municipis del Baix Empordà pròxims a les Gavarres.

La planta que es projecta a Corçà gestionarà la fusta sobrant de 3.000 hectàrees de bosc de les Gavarres i preveu produir l'energia elèctrica que consumeixen 3.700 llars. A més, Sués ha explicat que es tracta d'un projecte "rodó" perquè la calor que genera la crema de la fusta també s'aprofita perquè es ven a l'empresa Bugaderia de l'Empordà -situada a prop de la planta- que aprofita el vapor i l'aigua calenta per rentar la roba d'hotels i restaurants de la Costa Brava.

La moratòria de l'Estat no atura el projecte

El projecte de Corçà usa la tecnologia de gasificació per generar energia. Sués ha explicat que aquesta tecnologia és més neta i eficient que la combustió i que "pràcticament no causa emissions" de CO2 a l'atmosfera. El fet que la planta sigui altament eficient i que es pugui vendre també la calor fa afirmar als impulsors que el projecte podrà anar endavant tot i la moratòria que ha aplicat recentment el govern espanyol a les energies renovables.

Aquesta moratòria fa que l'energia neta deixi de gaudir de primes i el seu preu sigui pràcticament igual al de l'energia produïda convencionalment. Malgrat tot, Sués ha defensat que la moratòria "no farà aturar el projecte".

A la recerca de fusta

L'empresa està ara acabant de decidir com adquireix la fusta que els permetrà generar l'energia. La planta tindrà capacitat per gestionar la fusta sobrant de 3.000 hectàrees de bosc però ara cal acordar amb els propietaris forestals i amb les administracions quin preu té la fusta.

Sués ha explicat que ofereixen dues modalitats. O bé paguen un cànon als propietaris com si es tractés d'un lloguer que els permet gestionar la finca i la fusta que genera; o bé els propietaris els venen directament la fusta a tones.

El responsable de Sudsues ha destacat que la fórmula del cànon és molt ben acollida especialment per les administracions perquè passen de gastar diners per mantenir els boscos nets a ingressar-ne si cedeixen la gestió a l'empresa. Sués ha explicat que, segons els càlculs d'un dels ajuntaments amb els quals treballen, si els cedeixen els seus boscos passarien de gastar-se 50.000 euros en netejar boscos a ingressar de 6.000 a 8.000 euros per tal de permetre a Sudsues que gestioni els espais i els mantingui nets.

D'altra banda, Sués també ha explicat que també oferiran als propietaris agrícoles l'opció de fer cultiu energètic, és a dir, plantar espècies que creixen ràpid, per tal que els puguin vendre després la fusta.

L'impulsor de la planta ha explicat que un cop tinguin tancats un número important d'acord amb els propietaris començaran les obres. "Més que una obsessió per fer les coses de pressa la tenim per fer-ho ben fet", ha remarcat.

Dissabte 11 de febrer s'han organitzat unes jornades a Corçà per debatre entorn el futur de la biomassa i està previst que els impulsors del projecte expliquin els detalls als propietaris forestals que hi assisteixin.