El municipi de Sils compta amb 492 aturats, segons dades del mes de gener presentades pel Departament d'Empresa i Ocupació. Davant d'això, des de l'Institut de Sils i l'Ajuntament han unit sinergies per crear una iniciativa pionera en formació: alumnes de quart d'ESO (Educació Secundària Obligatòria) del centre ensenyaran informàtica als aturats.

En concret, durant quatre sessions d'una hora, onze joves de l'institut durant el seu horari lectiu es desplaçaran fins al Centre Cívic del poble i faran atenció individualitzada a un grup d'onze veïns aturats. Durant les classes, els joves els ensenyaran a començar a fer servir eines bàsiques d'informàtica com ara el programa Microsoft Word, les eines per poder crear un correu electrònic, i com poder enviar un currículum, accedir a Internet i cercar feina.

Aquesta iniciativa educativa i de formació ha sorgit, tal com relata la regidora d'Ensenyament Maria Josep López (IdS), pel fet que hi ha una manca de cursets de formació per a aturats en aquest àmbit. I a banda, destaca que en els dos cursets que s'havien rebut al Centre Cívic de Sils, el percentatge d'aturats necessari per iniciar el curset era mínim, només d'un 10 per cent, i que en canvi, es requeria una major participació de gent en situació laboral, afegeix.

El primer dia de curs per als aturats i els joves voluntaris és avui i la dinàmica que se seguirà vista l'alta demanda que ha tingut, és que comenci un altre grup d'onze aturats més el mes de març. I d'aquests dos grups de gent a l'atur, se'ls tornarà a fer classes d'ampliació dels coneixements durant els mesos d'abril i maig.

López relata que aquesta inicitiva la cursaran els joves dels anomenats grups de Serveis de l'institut de Sils, que "estan encarats a fer treballs per a la comunitat i es va veure que hi havia aquesta mancança de cursos al poble".

I és que inicialment, ressalta, una de les possibilitats que es plantejava per tal que els joves fessin voluntariat era per exemple actuar als Estanys de Sils, però es va decidir fer finalment aquestes classes d'informàtica. El públic objectiu són els aturats però també en un principi, diu la regidora, també s'havia pensat que fos per als avis al centre cívic però vista la demanda i situació d'atur al poble es va optar per aquesta innovadora proposta.

"Un centre innovador"

L'institut de Sils es caracteritza, com destaca la regidora d'Ensenyament, per ser un centre "innovador" en molts aspectes i mostra d'això és aquest projecte de voluntariat amb aturats. I anant més enrere en el temps hi ha el projecte Junts fem deures que s'està desenvolupant en aquest curs i que està promogut des de l'Àrea de Joventut de l'ajuntament i on participen també alumnes de quart d'ESO.

L'activitat de voluntariat consisteix que un grup de sis joves ?ajuda dos grups d'alumnes del Cicle Superior de Primària durant dues hores setmanals en el moment de fer els deures sota la supervisió i assessorament d'un adult. Aquest projecte també ha tingut molt èxit, destaca Lòpez i de fet s'han ampliat els grups a causa de la demanda.