Amb l'anterior onada de fred a punt de morir i la que ha de venir tombant la cantonada, l'únic element climatològic que es resisteix a marxar és el vent. Des de la seva arribada durant el cap de setmana passat, i fins avui, la tramuntana ha estat la tònica dominant a tota la demarcació, sobretot al litoral nord i al Pirineu. Ahir diverses poblacions de l'Alt i el Baix Empordà van tornar a registrar ràfegues properes (i en alguns punts, fins i tot superiors) als 100 quilòmetres per hora.

Les fortes ràfegues de vent que assoten les comarques de Girona des de fa dies han assecat la vegetació i ahir van proliferar els petits incendis arreu de les comarques, segons van indicar els Bombers de la Generalitat. Des de primera hora de la tarda, va haver-hi petits focs de vegetació, canyissars i marges de carretera a Navata, Santa Coloma de Farners (precisament just davant del parc de Bombers), Sant Aniol de Finestres, Lloret de Mar, la Tallada d'Empordà, el Far d'Empordà o Salt. En alguns casos, els incendis van superar els 1.000 metres quadrats d'extensió, però en general van ser sufocats molt ràpidament. Els Bombers van fer, a més, sortides per canonades que penjaven, com a Palamós, o per teulats que volaven, a Castelló d'Empúries.

El vent del nord i del nord-est va aturar-se dimecres i dijous, però només temporalment, ja que ahir va tornar a fer acte de presència de forma contundent. Portbou va tornar a ser la població més castigada amb 128 quilòmetres per hora. En general, tota la comarca de l'Alt Empordà, el litoral del Baix i l'alta muntanya van rebre de valent les dures ràfegues de tramuntana. A la resta de comarques gironines el vent no va arribar a aquests nivells, però tampoc va baixar dels 50 quilòmetres per hora, amb la qual cosa es va notar a poblacions com Girona, Banyoles o Lloret.

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu que el cap de setmana serà fred. Les prediccions de l'entitat indiquen que hi haurà una nova entrada d'aire molt fred que farà baixar encara més la temperatura entre dissabte i dilluns. El vent del nord s'ha tornat a reforçar als dos extrems del país aquesta matinada i està fent entrar una massa d'aire més fred que al llarg del cap de setmana portarà un ambient gèlid a Catalunya.