Figueres està valorant si arxiva el projecte per a posar a concurs la instal·lació de fins a 3.000 plaques fotovoltaiques en deu edificis municipals. El consistori està enllestint els documents que estudien la capacitat dels espais però la suspensió dels ajuts a les renovables posa en perill l'interès de les empreses, que ho havien d'assumir en forma de concessió a 25 anys. El regidor d'Urbanisme, Xavier Ludevid, assegura que estan pensant què fer i que es reuniran properament per avaluar la situació. Estava previst que el concurs es posés en marxa properament. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries també tenia la intenció d'obrir un concurs per fer-ho possible però ja han decidit deixar-ho sobre la taula.

"Nosaltres seguim amb els tràmits però ens hem de seure i mirar-ho perquè la primera reacció va ser ho arxivem. El sector està deprimit després de la decisió del Govern", afirma el responsable de l'àrea. I és que el projecte que fa fer públic el consistori l'any passat i que Diari de Girona va detallar al mes d'agost, preveia deixar en concessió deu teulats d'edificis municipals que tindrien una capacitat per a instal·lar-hi unes 3.000 plaques fotovoltaiques i que permetrien ingressar a les arques municipals 70.000 dels 200.000 euros, que es preveia que generaria el projecte. Les cobertes del pavelló vell, la part nova del cementiri, l'edifici dels serveis tècnics (OMAC), la biblioteca, l'edifici de Fisersa, el d'Ecoserveis, la deixalleria, l'escola l'Amistat, la Maria Àngels Anglada, l'Anicet de Pagès i el Joaquim Cusí són els espais que el consistori va delimitar com a zones susceptibles d'acollir aquestes instal·lacions de generació d'energies renovables. A finals de 2011, a més, Ludevid va explicar que també plantejaven instal·lar una coberta fotovoltaica a la pista oberta del pavelló vell. El consistori assumia l'elaboració de l'avantprojecte per definir com havia de ser l'equipament i l'havia d'incloure a la mateixa convocatòria, prevista per posar en marxa durant els propers mesos.

De fet, el desembre de 2011 l'alcalde, Santi Vila (CiU), anunciava que s'havien posat en marxa es tràmits amb el Departament d'Ensenyament de la Generalitat per permetre la instal·lació a les escoles previstes. La decisió de suspendre les primes a les noves instal·lacions d'energies renovables fa preveure, segons Ludevid, que les empreses que estaven interessades a tirar endavant la proposta es facin enrere.

A Castelló, es frena

Aquest no és l'únic projecte que es frena per la retirada d'ajuts al sector. A Castelló, en el marc d'un pla d'estalvi energètic per reduir les despeses, tenien previst obrir un concurs pel lloguer de les teulades dels equipaments municipals per a la instal·lació de plaques solars. Els tècnics van començar a treballar-ho i diverses empreses s'hi havien interessat. La supressió de les ajudes, però, els ha fet enrere. L'alcalde, Xavier Sanllehí (CiU), assegura que "a les empreses els sortien bé els números per pagar un cànon, però ara això ha canviat". Així, afegeix, "com que segurament el concurs quedaria desert, ho hem aturat i, en el moment en què l'Estat torni a primar les energies alternatives o hi hagi interès, ho recuperarem", remarca Sanllehí.

La situació també posa en perill projectes d'altres punts de demarcació. Tal com publicava la setmana passada aquest diari, la situació també ha frenat una inversió de 27 milions per una planta de biomassa a Albons. A més, almenys vuit plantes de biogàs projectades per les enginyeries Apergàs i Qnorm podrien quedar aturades si no s'impulsa un nou sistema que permeti bonificar-les.