El paratge de Santa Cristina finalment s'exclourà del Pla Especial d'Interès Nacional (PEIN) que pertany al terme de Blanes, en concret, a la finca de Pinya de Rosa. Així ho ha decidit el Tribunal Suprem en desetimar el recurs que va presentar la Generalitat de Catalunya contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que donava la raó a l'Obreria de Santa Cristina. L'associació va rebre ahir la sentència, tot i que la notícia començava a córrer des de divendres i s'ha acollit amb "molta satisfacció". Des de Lloret sempre s'ha defensat que l'espai no necessita formar part de cap pla de protecció especial, perquè la preservació de l'indret està garantida per l'Obreria, que fa més de sis segles que en té cura. Tot i així, la Generalitat va decidir, anys enrere, incloure Santa Cristina en un PEIN de Blanes, decisisó que va generar molta oposició i que va acabar als jutjats.

Fonts municipals van recordar que, malgrat que els ajuntaments de Lloret i Blanes van demanar al Govern que acatés la sentència, la Generalitat va decidir recórrer al Suprem. Així, va presentar un recurs de casació contra la sentència del TSJC, que estimava en part el recurs contenciós administratiu que havia presentat l'Obreria de Santa Cristina i on demanava que el paratge no estigués inclós en el PEIN de Pinya de Rosa. I ara, el Tribunal Suprem ha tornat a donar la raó a l'Obreria. El Tribunal entén en la sentència que ha de desestimar el recurs, perquè la Generalitat alegava que no s'havia justificat prou la decisió d'excloure el paratge i no s'havia tingut en compte part d'un expedient i el Suprem creu que la sentència es va fer com es fan moltes. De manera que ha de desestimar el recurs i fa pagar les costes del judici a la Generalitat amb un límit màxim de 1.500 euros.

L'obrer major, Salvador Palaudelmàs, va assegurar que la notícia era "una victòria" i una "gran satisfacció" després de totes les mobilitzacions que va aixecar la inclusió del paratge en el Pla Especial de Blanes. Palaudelmàs va recordar que la decisió va generar molta oposició i una manifestació que va reunir 1.000 persones i es van recollir 4.000 signatures de suport i de més de 80 entitats de la vila. Palaudelmàs va defensar, amés, que la finalitat del PEIN i de l'Obreria és la mateixa, protegir la finca de Santa Cristina, però amb la figura del Pla Especial l'Obreria perdia "autonomia". "El que no compartíem de fer la protecció era la figura, perquè comporta una pèrdua d'autonomia de l'obreria", va destacar Palaudelmàs. I també va valorar que en la sentència s'ha tingut en compte, que amb la inclusió del paratge es va ignorar tot el que l'Obreria havia fet fins ara. Finalment, va instar a tothom a estar tranquil, perquè el paratge seguirà estant molt ben protegit, com ho ha estat els més de 600 anys que l'ha gestionat l'Obreria. "Que tothom estigui ben tranquil perquè encara que Santa Cristina quedi fora del PEIN estarà molt ben protegit", va defensar Palaudelmàs. A més, va recordar que a banda de la gestió de l'Obreria, el paratge està preservat pel Pla Director del Sistema Costaner, la Llei de Costes i el Pla General de Lloret.