El menjador social que l'ONG el Bon Samarità va obrir fa gairebé un any a Blanes ha de tancar temporalment per falta de recursos. La demanda actual és massa baixa per l'estructura que es va pensar inicialment i fa inviable el model actual. La clausura serà per tres mesos i en aquest temps la direcció de l'ONG assegura que "estudiarà la viabilitat de l'actual estructura". De moment, però, el Bon Samarità seguirà oferint el servei a una casa d'acollida que tenen als afores de Blanes.

"Davant l'elevat cost que representa la present estructura de Menjador social pel volum de demanda de serveis que tenim, i la falta de subvencions la direcció de l'ONG ha determinat un tancament temporal de 3 mesos", assegura la direcció de la ONG per explicar que ha decidit posar fi de manera temporal al projecte que va engegar el març de l'any passat. El tancament es fa "amb la finalitat d'estudiar la viabilitat de l'actual estructura, considerant un nou format, així com una ampliació del nombre de padrins". La idea és poder "minimitzar el cost de l'estructura", és a dir, les despeses fixes de lloguers, consum d'aigua i llum, refrigeradors, forns, etc.

Segons va explicar el director del centre, Jaume Torrado, bàsicament, hi ha dues raons que expliquen la decisió. Per una banda una demanda inferior a la prevista. "Vam preveure un menjador per una demanda molt superior a la que tenim actualment i l'hem de replantejar", va explicar Torrado. Segons va destacar estava pensat per acollir diàriament 30 persones i el nombre mínim perquè fos viable era de 12 o 15, tot i que en els darrers mesos en tenien unes sis de mitjana. I, per l'altra, el fet de no haver rebut gairebé cap subvenció.

Sobta, però, que en temps de crisi com els actuals no hi hagi prou demanda en un servei de menjador com aquest. Segons va explicar Torrado, la manca de demanda es deu a una falta de costum i a la imatge que es té dels menjadors socials. "Serveis socials ens diu que la gent està molt poc acostumada a anar a un menjador social", va explicar Torrado. A més, va assegurar que un fet que ho podria demostrar és les més de 800 persones que també van a l'edifici al servei de banc d'aliments que també ofereixen.

Gran part de la despesa, doncs, l'han sustentat amb les aportacions dels "padrins", que són gent voluntària que paga una quota a la ONG. En són una cinquantena. En un any de funcionament, el menjador ha atès 2.253 persones i compta amb uns 45 voluntaris.

Finalment, des de la direcció es va assegurar que continuaran prestant el servei des d'una casa d'acollida que tenen als afores de Blanes i en el cas que la demanda es recuperés a les 15 persones diàries o aconseguissin una font d'ingressos extra tornarien a reobrir el menjador social.