La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) han obert al públic general un servidor de gairebé 1.200 imatges fotogràfiques preses per satèl·lit de tot el país i de gran qualitat des del 1972. Es tracta d'una iniciativa pionera al món, que es basa en les fotografies preses pels satèl·lits nord-americans Landsat des de fa 40 anys. Les fotos es prenen dos cops al mes aproximadament i podran servir a particulars, empreses o administracions per veure l'evolució del territori, extreure'n conclusions i fer previsions, per exemple, de reserves d'aigua.

En les fotografies es pot comprovar, per exemple, la incidència al llarg dels anys dels diversos incendis forestals, el retrocés del delta de l'Ebre o la forta urbanització de l'àrea metropolitana de Barcelona. Xavier Pons, catedràtic de Geografia de la UAB i coordinador del Grup de Recerca de Mètodes i Aplicacions en Teledetecció i Sistemes d'Informació Geogràfica (Grumets), va explicar que les imatges dels Landsat es van liberalitzar l'any 2008 i que la Unió Europea, propietària d'algunes d'aquestes imatges, les ha liberalitzat l'any 2011. Això ha permès obtenir moltes més imatges de les que ja tenia el grup de treball, que fins llavors havia de pagar entre 300 i 5.000 dòlars, segons l'època. Des del 2002 vuit membres el grup ja treballava per crear el servidor.

Ara han completat la feina, que inclou unes 1.200 imatges de Catalunya, preses pels diversos satèl·lits durant 40 anys i dos cops al mes aproximadament. Les imatges han estat preses amb diferents longituds d'ona electromagnètica, cosa que permet comprovar la presència d'aigua, neu, vegetació o conreus.

Pons va destacar que el projecte és pioner al món, ja que no existeix cap territori del món que tingui ben classificat un banc d'imatges tant important i en una sèrie cronològica tant llarga.

Això permet veure la disminució de les nevades al Pirineu, l'empremta que deixen els incendis forestals, el retrocés de 700 metres del delta de l'Ebre al llarg dels anys, els canvis anuals en els arrossars del mateix delta o el creixement urbanístic a l'àrea metropolitana de Barcelona.