La Societat General d'Autors (SGAE) ha començat per Olot una acció destinada a fer que els botiguers de tot Catalunya paguin el cànon corresponent als drets d'autor per tenir música o imatges als establiments.

La representant de l'SGAE a Catalunya, Agnela Domínguez, nega que hi hagi hagut cap directriu per visitar específicament els comerços d'Olot, tot dient que "per algun lloc s'ha de començar". A més, va voler enviar un missatge de calma als comerciants. "No volem obrir cap expedient, que estiguin tranquils", va dir. Domínguez va explicar que el primer pas sempre és l'informatiu i que, si al cap d'un temps els comerciants ja assabentats de la llei no la compleixen, s'entra en una altra fase de requeriments que acostuma a ser per carta. "En cap cas és la situació en què es troben a dia d'avui els comerços d'Olot", va precisar.

D'altra banda, va explicar que el que s'ha fet a Olot es farà arreu de Catalunya tot i que aquest no és un comerç prioritari, ja que abans cal regularitzar la situació d'altres tipus d'activitats, com són bars musicals i discoteques, entre d'altres.

Al desembre, les visites i les maneres dels inspectors van generar alarma entre els comerciants, la major part dels quals desconeixia l'obligació de tributar a la SGAE. Arran del malestar generat per les visites, l'Associació de Comerciants (ACO), fa pocs dies, va mantenir una reunió amb el cap territorial de la SGAE a Girona.

Informació als comerciants

Ara, l'ACO enviarà una carta als 120 establiments que en formen part. La nota és per informar dels resultats de la reunió. "Els informarem de les opcions que hi ha i també de la legalitat dels cànons de la SGAE", va explicar el vicepresident de l'ACO, Jordi Rovira. També informaran del fet que si es donen d'alta de la SGAE tindran descomptes en la tributació. Les tarifes van en funció dels metres quadrats de la botiga i els aparells (equips de música i televisor). La tributació oscil·la entre es sis i els set euros al mes per cada espai.

A la reunió amb el cap territorial de la SGAE, els botiguers van exposar les queixes que havien rebut dels seus associats, referents a les "males formes" i el "to amenaçador" que van mostrar els inspectors quan van descobrir que els comerciants desconeixien normatives referents a tributar pel fil musical i les imatges dels locals.

Des de la SGAE es van disculpar per les formes i per si algú s'havia sentit pressionat. A més, van reconèixer errors en el procediment perquè les visites tenien caràcter informatiu. Això no obstant, els representants dels autors van mantenir-se en la voluntat de tirar endavant el procés destinat a fer que els comerciants paguin.

Tanmateix, els representants de les SGAE van mostar una actitud conciliadora. En aquest sentit, van anunciar que a partir d'ara abans de fer una campanya entre els comerços, es posaran en contacte amb l'Associació de Comerciants. La representant de les SGAE a Catalunya, Agnela Domínguez, va explicar que són conscients de la falta d'informació sobre els drets d'autor en el comerç minorista i per això ha avançat que les accions es faran amb més calma i de forma conjunta amb el sector.

Música alternativa

Les inspeccions de la Societat General d'Autors als comerços olotins han tingut una resposta inesperada. Un web creat a Olot ofereix música lliure de drets d'autor i, per tant, exempta de tributacions per aquest concepte. A la pàgina es reconeix que la SGAE té dret a cobrar drets d'autor. Això no obstant, consideren que ningú pot obligar un artista a registrar les seves creacions a la SGAE. Apunten que hi ha artistes que publiquen les seves obres amb la llicència Creative Commons, que manté l'autoria però permet la lliure còpia i distribució dels originals. El registre de l'obra es pot fer en línia i en el procés l'autor pot escollir si permet usos comercials de l'obra i té l'opció d'acceptar-hi modificacions.

Des de la pàgina, venen un disc compacte ple de música lliure de tributacions per 5euros, els quals es destinen al manteniment de la web.