La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Irene Rigau, va negar ahir que la despesa corrent per als instituts catalans hagi disminuït aquest curs, contradient així la Junta Central de Directors de Secundària, que ha enviat una carta a la Conselleria per avisar que en alguns instituts s'estan produint "situacions de copagament" per part de les famílies i que 36 centres es troben en una situació en la qual ja no poden pagar les factures, després de la retallada pressupostària que ha dut a terme la Generalitat.

"Aquest any, la despesa de funcionament dels 600 instituts de Catalunya té el mateix import que ?l'any passat. No hi ha hagut cap retallada, sinó una congelació", va remarcar Rigau en declaracions als mitjans durant la presentació del Pla de consum de fruita en les escoles per a aquest any. La consellera va explicar que a més hi ha hagut un canvi en el sistema de pagament als centres, que ha passat de ser trimestral a mensual, "per evitar retards i no perjudicar els instituts". Aquest fet, segons la màxima responsable d'Ensenyament de la Generalitat, "permetrà estar molt més al dia d'aquests pagaments", que s'han de fer als centres.

Més "temor" que realitat

Irene Rigau va recalcar, a més, que els directors territorials tenen instruccions per solucionar situacions concretes d'algun institut que "per alguna circumstància, hagi tingut una despesa més elevada d'allò esperat" en qüestions com ara la calefacció. "Si algun centre té alguna despesa extraordinària, a través de la direcció territorial l'abordarem", va garantir. Tot i això, va reiterar que "administrant de manera correcta" els recursos destinats a funcionament exercint l'autonomia de gestió del centre, "en principi, els gairebé 600 instituts de Catalunya no han de tenir problemes. És més un temor que una altra cosa", va concloure Rigau.

La consellera d'Ensenyament va fer aquestes declaracions després que, en una carta enviada al secretari de Polítiques Educatives, la Junta Central de Directors de Secundària alertés que hi ha instituts catalans amb problemes econòmics. En concret, d'un total de 193 centres consultats, 36 van manifestar que "ja no poden pagar les factures", segons s'indica en la carta, mentre que 99 afirmen que estan en una situació "preocupant" perquè encara poden pagar però no podran "passar un altre any amb la mateixa assignació que el curs passat".