Lloret de Mar ja té ordenança de civisme que vol reconduir el seu model d'oci nocturn. La va aprovar el ple d'ahir i inclou prohibicions que en part ja estaven aprovades per decret d'alcaldia després dels aldarulls de l'estiu passat. Tot i això, n'hi ha de noves, no incloses en l'esborrany que s'ha debatut entre tots els grups en els darrers mesos, com ara la prohibició de fer balconing. Aquesta és una pràctica freqüent en hotels de les Illes Balears i que consiteix a passar d'un apartament a un altre o de saltar d'habitació a habitació a través dels balcons. Així mateix, hi ha joves que intenten utilitzar el seu balcó com a trampolí per saltar a la piscina de l'hotel.

Aquesta activitat de risc ha suposa algunes morts a les Balears i a Lloret es prohibirà ara amb sancions que poden arribar als 1.500 euros. A Lloret tot i haver-hi hagut la mort de tres joves en dos anys (2010 i 2011) en caure del balcó, fins ara sempre s'havia negat el fenomen balconing al municipi. Un altre dels aspectes que s'ha incorporat en l'ordenança definitiva és que no es permet dormir de dia o de nit en els vehicles o espais públics i tampoc orinar al carrer.

Totes les mesures tenen l'objectiu, segons va explicar el regidor Governació Jordi Martínez (CiU) de millorar la seguretat ciutadana i la qualitat turística de Lloret de Mar i va destacar que en els casos d'infraccions lleus, prèvia demanda de l'infractor, " les multes podran ser canviades per serveis a la comunitat o a l'Ajuntament".

Enfrontament del Millor i CiU

El debat sobre l'ordenança de civisme en el ple celebrat ahir a la nit va viure un dels punts més calents quan el portaveu del grup el Millor, Marc Fuertes, va demanar un canvi en un article de l'ordenança referent a les hores en què es poden vendre begudes alcohòliques als comerços. I també va afirmar que "no es pot esta prohibint el consum d'alcohol a partir de les 10 de la nit (...) i sancionant o tancant locals, quan el seu maxim responsable i regulador es dedica a subministrar tot l'alcohol per emportar de la vila a partir de les 10 de la nit quan la competència ha tancat".; fent referència a les benzineres de la vila, un negoci al qual es dedica l'alcalde. Fuertes va denunciar el fet posant ampolles damunt la taula que li havien venut a partir de les onze de la nit.

El regidor de Governació li va recordar que hi ha una normativa "supramunicipal que ho regula" i l'alcalde va titllar la intervenció de Fuertes d'"indigna per ser assegut en aquesta taula" i va dir que no volia "entrar amb la seva dinàmica amargada, barroera, derrotista".

Pel que fa a la resta de grups de l'oposició, majoritàriament van ressaltar la "nova manera de treballar" en l'elaboració de les ordenances en les quals tots els grups del plenari han aportat i part de les seves propostes s'han recollit, va recordar. Tot i això, van insistir que ara és un primer pas i que cal "vetllar i fer un seguiment" de l'aplicació que se'n farà. L'ordenança es va aprovar de forma inicial amb els vots de l'equip de govern (CiU, ERC) el PP, PSC, l'edil no adscrit; l'abstenció d'ICV i el vot en contrari del Millor.

Nova norma de via pública

A banda de l'ordenança de civisme també es va aprovar ahir la de via pública, que inclou prohibicions preses durant l'estiu de forma provisional com la instal·lació de màquines de venda automàtica de begudes i aliments a la via pública. També regula la venda ambulant, la retolació, els esdeveniments al carrer, entre d'altres.

Tot i això, finalment no es va incloure l'article referent a les mostres comercials per tal de fer-ne un estudi més ampli i de fet, govern i oposició tenen punts de vista diferents que esperen consensuar. L'ordenança es va aprovar amb els vots a favor de tots els grups de la corporació (CiU, ERC, ICV, PP, PSC) i l'abstenció del Millor.

El ple de Lloret també va aprovar per 13 vots a favor, dos en contra i sis abstencions, l'adhesió a l'Associació de Municipis per la independència, un punt que es va avançar i convertir en el vuitè per la petició dels nombrosos membres de l'Assemblea Nacional Catalana que hi havia al ple, segons va afirmar l'alcalde.