Mil anys són els que han passat des que una jove pastoreta va trobar la imatge de la marededéu del Vilar el 5 d'agost de l'any 1012 a Blanes. Una data que l'Obreria del Vilar, la del Mil·lenari, està commemorant des de principis d'any i que aquest diumenge viurà una diada històrica: la Verge del Vilar visitirarà per primer cop l'ermita de Santa Cristina de Lloret de Mar, un poble veí que té lligams amb la verge, igual que Tordera, Malgrat, Palafolls, entre d'altres.

L'Obreria de Santa Cristina ha convidat la del Vilar en un acte que tindrà un valor "simbòlic i sense precedents", afirma l'Obreria blanenca. Diumenge a l'ermita lloretenca se celebra l'Aplec dels Perdons i en aquesta celebració s'han viscut enfrontaments històrics entre pobles veïns. Però tot això comença segons l'Obreria del Vilar en la llegenda que diu que els blanencs es van vendre Santa Cristina als lloretencs per un plat de cargols. Però històricament, Lloret i Blanes han estat dos pobles amb desavinences, i segons s'explica popularment en els dos municipis no fa pas massa anys per l'Aplec dels Perdons, la diada de diumenge, sovint s'acabava amb baralles a cops de pedra entre blanencs i lloretencs i tot per la llegenda de l'antic litigi del terme municipal.

"Acabar amb les rivalitats"

Davant d'aquesta llegenda i fets històrics, l'acte d'aquest diumenge, segons l'Obreria del Vilar, "ajudarà a dissipar encara més antigues rivalitats". En concret, la celebració començarà a tres quarts d'onze del matí a Blanes, al collet de Santa Bàrbara a tres quarts d'onze, des d'on l'Obreria del Vilar sortirà amb la imatge de la Verge cap a Santa Cristina, on es cantaran els goigs del Vilar.

A les dotze, se celebrarà una missa, on hi haurà parlaments de les dues obreries, la de Santa ?Cristina de Lloret i la del Vilar de Blanes. I tot seguit, una audició de sardanes i una arrossada popular.

La visita a l'ermita de Santa Cristina de Lloret amb el seu caràcter simbòlic no és la primera activitat del Mil·lenari. Fa pocs dies es va fer una lectura de textos i poemes relacionats amb la troballa de la marededéu del Vilar. I per Nadal, l'Obreria del Santuari del Vilar va presentar una edició de 1.000 ?ampolles de cava Extra Brut, elaborat per Caves Mont-Ferrant de Blanes amb una placa i etiqueta dissenyades per l'artista Serrano Bou.

Aquests són alguns dels actes celebrats fins ara però durant tot l'any, segons l'Oberia es preveuen més activitats que serviran per enfortir els llaços amb altres ermites i santuaris veïns.