Les quatre diputacions catalanes, de Girona, Barcelona, Lleida i Tarragona, faran de caixa a la Generalitat i avançaran diners als ajuntaments per a solucionar part del deute del Govern amb els municipis, un conveni que es preveu signar el proper dijous en un acte públic entre el president de la Generalitat i els quatre presidents de la Diputació. Les diputacions podrien aportar fins a uns 250 milions d'eurosque la Generalitat no ha abonat als ajuntaments, que puja a 753 milions.

Segons va informar ahir la corporació barcelonina, el seu president, Salvador Esteve, va anunciar dijous a Mataró l'acord; que suposarà injectar liquiditat als ajuntaments, cadascun dels quals podrà rebre un màxim d'entre 4 i 5 milions. Es tracta d'un Fons Extraordinari d'Ajuda Econòmica als ajuntaments, pel qual la corporació presidida per Esteve intervindrà amb 200 milions per als seus municipis, i la resta de diputacions hi aportaran uns altres 45 milions entre totes tres. La Diputació de Girona, depenent d ela situació de tresoreria, aportaria un mínim de 10 milions d'euros, que podria arribar als 15 milions d'euros, igualant les aportacions de Lleida i Tarragona.

"El fons té quatre coses bones: demostrem que quan les administracions treballem conjuntament es poden fer coses bones per als ciutadans; traiem pressió a la Generalitat; facilitem liquiditat als ajuntaments i injectem diners al territori", afirma Esteve. Va destacar que servirà "per a pagar les factures que els ajuntaments deuen, majoritàriament als industrials petits i mitjans i al comerç del poble", per a la qual cosa la Diputació s'endeutarà perquè, segons va ressaltar, té possibilitats per fer-ho. Fonts del govern de la Diputació barcelonina, que formen CiU i PP, van afegir que la corporació demanarà un crèdit per valor dels 200 milions i que la Generalitat assumirà, més endavant, aquests diners i els interessos del crèdit.

L'ens gironí ja té xifra

Tanmateix, ara per ara no n'han concretat una data de devolució, tampoc el Govern i, de fet, ahir es va produir una reunió tècnica amb els quatre presidents de les diputacions: Tarragona i Lleida preveuen aportar 15 milions cadascuna, mentre que Girona ha garmtit que disposarà almenys de 10 milions d'euros, segons fonts de totes les corporacions.

Per a Esteve, "és, en definitiva, un pla beneficiós per a l'economia de cada poble", i que en el cas de la corporació barcelonina es preveu aprovar al ple de març i que l'abril ja es pugui demanar, i, d'entrada, el grup del PSC no hi posa inconvenients.

Fonts socialistes de la Diputació de Barcelona van destacar que la corporació està en bones condicions econòmiques per exercir de caixa de la Generalitat, que, si bé no és el que li toca, es pot entendre en plena crisi amb l'objectiu de no hipotecar més els municipis.

No obstant això, els socialistes avisen que caldria assegurar-se que la Generalitat tornarà els diners en un termini raonable, com ara el 31 de desembre de 2012, ja que en cas contrari es veuria compromesa la seva capacitat pressupostària.