El 8 de març de 2010 serà recordat en la ment dels gironins com el dia que la nevada més important dels darrers anys els va deixar sense llum, amb les carreteres tallades i amb unes mancances importants a nivell de comunicació. Aquell fenomen meteorològic va deixar moltes destrosses, entre les quals un despreniment al carrer Universitat de Girona, que separa l'estadi de Montilivi amb les facultats de la UdG. Dos anys després, el pas per aquesta zona continua limitat, tot i que tot apunta que en un termini de temps breu es podrà restaurar la normalitat.

Aquesta és l'esperança que expressava ahir el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, qui va explicar que l'obra ja està licitada i que de cares a la setmana vinent ja s'haurien de poder començar els treballs per poder-los tenir enllestits, com a màxim, en un mes o un mes i mig. Segons explicava Ribas, l'inici d'aquestes obres depèn ara d'Endesa, que està treballant per habilitar el pas d'una línia d'un costat a l'altre del carrer, i que hauria d'acabar a finals d'aquesta setmana. "Hem exigit que la setmana que ve puguem començar les obres", assegurava el regidor d'Urbanisme. Les complicacions en aquesta zona es remonten a fa més de dos anys, quan en una primera actuació ja es va ensorrar una part del carrer, i amb la nevada hi va haver un segon despreniment.

La gran nevada que va paralitzar la província de Girona i bona part de Catalunya el 8 de març del 2010 va deixar unes 140.000 hectàrees de terreny forestal destrossades, amb una devastació important a entre 30.000 i 40.000 hectàrees. En el segon aniversari d'aquest fenomen meteorològic que va aconseguir trasbalsar les comunicacions, la xarxa elèctrica i els subministraments de gran part de les comarques gironines, un alt percentatge dels boscos que van patir els efectes de la neu aquell segon dilluns de març encara continuen tal com van quedar. O fins i tot pitjor, i és que molts arbres que van caure han mort, fet que augmenta el risc de plagues i d'incendis en uns terrenys que ja s'han deixat com a causes perdudes.

Aquesta és una de les queixes que traslladava ahir, en la vigília dels segon aniversari de la gran nevada, el responsable de l'Àrea Tècnica del Consorci Forestal de Catalunya, Josep Maria Tusell, qui va qualificar els boscos "d'empresa en fallida". "Actualment, actuar en un bosc és perdre diners. Per això la gent no fa res. En canvi, quan una empresa o una indústria fa fallida, l'administració hi destina diners. Als boscos no hi ha manera", va assegurar. Tusell va criticar que no hi ha una política forestal ni un interès especial per tirar-ho endavant, i va afirmar que "no hi ha consciència que els boscos són un 60% del territori. Només se'n recorden quan arriba l'estiu i puja el risc d'incendi". Pel que fa les ajudes rebudes per part de l'administració, el representant del Consorci Forestal va explicar que "s'han anat retallant. L'any passat ja només hi va haver 3 milions (s'havia arribat a doblar aquesta quantitat), i aquest any encara no han dit res. Estem una mica espantats, perquè amb les retallades que hi està havent ens temem el pitjor".

Tusell va afirmar que encara hi ha molts terrenys que encara no s'han tocat després de la nevada. Segons va explicar, ja no es fan actuacions de neteja com a conseqüència de la nevada del 2010, sinó que quan s'ha de fer algun altre treball en una zona que va quedar afectada, s'hi destinen alguns recursos més per "fer-hi una mica més de feina". I és que la reparació d'una hectàrea de terreny forestal té un cost d'entre 2.000 i 4.000 euros, una xifra del tot inassumible per part del propietaris sense cap ajuda.