El preident de la Generalitat, Artur Mas, assegura que cal apostar per la formació, la cohesió i el suport empresarial per afrontar un moment de crisi com l'actual. Ho va afirmar ahir durant la inauguració oficial del Centre de Formació Integrat Ferran Sunyer i Balaguer de Figueres, que funciona des del mes de setembre passat. Mas va destacar que es tracta de la línia que segueix el seu Govern i ho va exemplificar amb el seguit de visites que ahir va dur a terme, que també van incloure l'empresa Ceres Roura i el centre cívic de la Marca de l'Ham.

El nou centre, que s'ha batejat amb el nom del matemàtic Ferran Sunyer i Balaguer, acull l'Escola d'Idiomes, cursos de català i de formació ocupacional. Properament, també s'hi traslladaran els serveis de l'Oficina Municipal d'Escolarització. Va ser aquí on Mas va afirmar que "en formació i feina anem més enrere del que hauríem d'anar però això no significa que el nostre sistema faci aigües sinó que hem d'assolir els estàndards de qualitat". Per aquest motiu, va defensar el "trinomi" basat en la formació, la cohesió social i el suport a aquells que creen llocs de treball.

El president de l'executiu català també va ressaltar la importància de l'exportació en les empreses durant la seva visita al grup de Figueres dedicat a la cera, que enguany celebra els cent anys. Mas va reconèixer l'esforç de les cinc generacions que han capitanejat l'empresa i va demanar als empresaris que apostin pel comerç a l'exterior. "El món és molt gran, a fora hi ha immenses possibilitats", va assenyalar. De fet, l'empresa dedica un 20% de la seva producció a l'exportació a Europa i recentment ha ampliat les seves instal·lacions amb una nova línia que li ha permès augmentar la capacitat, arribant fins als 8.000 vasos per hora. En aquest sentit, el president va afirmar que la crisi obliga a fer "un canvi de xip" i va augurar que, un cop passi la complicada situació, "res tornarà a ser igual tot i que les coses tornin a anar bé".

Posteriorment, va visitar el centre cívic de la Marca de l'Ham, un barri on es concentra un important nombre de població immigrada i allà va fer referència a la importància de la cohesió social. Després d'una trobada a l'Ajuntament de la capital altempordanesa, Mas es va desplaçar fins a Fornells de la Selva on, després de reunir-se amb l'alcalde, Mateu Parera-Nieto, va dirigir-se a les instal·lacions de l'empresa ServeisWeb. El grup té registrades més de 50.000 pàgines web, compta amb una capacitat superior als 10.000 ADSL i pot acollir fins a 10.000 servidors.

Defensa de la immersió

Durant la ronda de visites d'ahir, Mas també va aprofitar per defensar la immersió lingüística assegurant que també contribueix a la cohesió i a la igualtat d'oportunitats. En aquest sentit, el president va fer una crida als ciutadans a reafirmar-se en el model vigent i va assegurar que aquesta convicció s'hauria de defensar "amb sentència o sense". "Més enllà del coneixement de la llengua, aquest model convé a Catalunya", va afegir. Amb tot, va dir que l'escola catalana "garanteix que tothom tingui un coneixement directe i complet" de l'idioma" i, diu, configura "la identitat de país".

Protestes dels Mossos

Una trentena de Mossos van rebre el president a les portes del centre formatiu de Figueres i també ho van fer a la seva visita a Fornells. Els agents protestaven per les retallades en els salaris dels funcionaris.