El 3 de juliol de 1970 s'estavellava al Montseny un avió procedent de Manchester, un accident que es va saldar amb 113 víctimes. D'elles, 112 van poder ser identificades i, des de llavors, s'ha intentat esbrinar de qui són les restes de la popularment coneguda com a "víctima 113". Ara, quan es compleixen 42 anys de la catàstrofe al pic de les Agudes del Montseny, a Arbúcies ha sorgit una nova pista sobre el misteriós cos.

En concret, un policia local d'Arbúcies, després de visionar un programa televisiu fa pocs dies que recordava els fets del 1970, explica que l'estiu de fa dos anys quan es van complir els 40 anys de l'accident i que van recordar tots els mitjans de comunicació del país, van arribar en taxi des de Barcelona un matrimoni britànic d'entre 55 i 60 anys, amb un fill d'aproximadament 34 anys a la recerca del cementiri d'Arbúcies.

Es van adreçar al policia local i li van comentar que s'havien assabentat que els cossos de l'avió sinistrat, el Comet-4 estaven enterrats al cementiri municipal i havien pujat des de Barcelona per localitzar un seu parent. L'agent, que feia poc que exercia al municpi desconeixia la tràgica història per la seva joventut i va trucar a l'alcalde d'Arbúcies, llavors Roger Zamorano, que li va explicar els fets tràgics del 1970 i que els cossos eren enterrats al cementiri.

L'agent els va acompanyar fins al recinte mortuori i recorda que mentre els acompanyava li desprenien una sensació: "els notava una alegria continguda com dient, per fi hem arribat". No obstant això, la família estrangera en veure que en la làpida de la sepultura comuna de les víctimes del vol procedent de Manchester de la companyia Dan Air no figurava el nom que buscaven, recorda l'agent, "la mateixa satisfacció es va convertir en decepció".

La família anglesa es va quedar decebuda perquè buscaven "segons vaig entendre, un germà o cosí desaparegut d'algun dels dos conjuges britànics". Davant el revés del destí, la família va insistir si hi havia en el cementiri més cadàvers d'anglesos enterrats en un altre lloc, però se'n van anar amb les mans buides.

Malgrat la fi d'aquesta història, el testimoni de l'agent de la policia, que ha recordat els fets dos anys després en veure el misteri de la víctima al programa Cuarto Milenio de Cuatro és clau i obre una escletxa en l'enigma de la víctima 113 de l'accident de l'avió estavellat al Montseny ara fa 42 anys.

Tot i això, el desconeixement de la història per part de l'agent fa que no hi hagi tampoc cap mena de pista sobre la família de britànics que buscava un seu parent en la fossa comuna de les víctimes del vol estavellat al Montseny però, és una petita escletxa que dóna llum a una possible indentificació de la víctima 113 en un futur.

L'agent de la policia local d'Arbúcies relatava que "d'haver-los demanat una targeta, s'hauria descobert un misteri que dura 42 anys" i lamentava que no ho va fer "perquè desconeixia l'enigmàtica historia de la víctima 113".

Qui era "la vícitma 113?"

A la llista de passatgers facilitada per la companyia Dan Air, que feia el vol entre Manchester i Barcelona, els informes oficials i els noms gravats en les dues làpides que hi ha al cementiri d'Arbúcies, indiquen que van morir 112 persones.

No obstant això, testimonis directes dels treballs de recuperació de cossos i com ha comprovat aquest corresponsal, assenyalen que en el lloc de l'accident van aparèixer 113 persones en comptabilitzar-se el nombre de caps durant el balanç de morts. Així, doncs, hi ha 113 persones enterrades, però s'ignora la identitat d'una d'elles.

En aquell moment, es va pensar que podria haver mort algun veí de la zona que tot passejant per la muntanya, li hagués impactat l'aparell, però no es va denunciar cap desaparició. Fins i tot, es va especular amb un nadó que no figurés en la relació d'ocupants de l'avió, però també es va descartar aquesta hipòtesi.

L'avió sinistrat al Montseny procedia de Manchester, un Comet-4 que es dirigia cap a Barcelona però no va arribar a la seva destinació en estavellar-se als peus del pic de Les Agudes, a uns 1.100 metres d'altitud. El pilot d'aquesta aeronau va pensar que es trobava sobre la ciutat de Sabadell i llavors, va notificar la posició.

Un cop fet, des de l'aeroport del Prat li van indicar que podia començar la maniobra de descens considerant la seva proximitat a l'aeroport. Va seguir totes les instruccions però es va precipitar contra la muntanya que la intensa boira tapava.

Professionals de la navegació aèria assenyalen que actualment aquest accident seria gairebé impossible amb el GPS, perquè marca exactament la posició de l'avió en la pantalla sobre un mapa.