Per les seves mans passen milers d'expedients urbanístics a l'any pendents d'aprovar o de no veure mai la llum verda. Agustí Serra és el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme de la Generalitat i considera que durant el seu mandat s'ha de gestar un canvi en el model d'urbanisme al país, aprofitant l'herència de la crisi per entendre que no s'ha de tirar tant cap a l'expansió dels municipis, sinó cap al reciclatge d'aquelles infraestructures que a causa d'un temps d'ajustos i precarietat econòmica, han quedat aturades i a mig fer. Serra també considera que ara és el moment de facilitar les coses als ajuntaments per tal d'implantar noves activitats econòmiques.

Considera que abans de la crisi es va permetre als municipis créixer per sobre les seves possibilitats i que ara ho estan pagant?

Durant els últims anys de la bonança econòmica, no és que es deixés expandir gaire els municipis, la majoria tenen una figura de planejament general que s'han anat revisant durant els últims 10 anys, però quan es fan aquests plans, es fan a 15 o 20 anys vista. Òbviament, ha de preveure uns creixements en funció de les necessitats i a partir d'uns estudis. No és que s'hagi fet una previsió gaire desmesurada, el problema és que aquests anys s'han posat en marxa molts d'aquests sectors previstos dins dels plans generals, segurament, abans de temps. Es va fer en anys amb una situació propícia, i es va avançar molt en el temps, però fa quatre anys quan va entrar la crisi, moltes promocions van quedar a mitges.

S'entén, doncs, que es va córrer massa i que el creixement hauria d'haver estat més progressiu?

No és que es fes tot massa concentrat, crec que els planejaments estan ben fets, però potser sí que és cert que en el desenvolupament s'hauria d'haver aprofundit més en les etapes de cadascun dels sectors. Potser s'hauria d'haver fixat una prioritat en el desenvolupament d'uns sectors vers els altres. Des d'aquest punt de vista, segurament s'hauria d'haver establert un cert ordre