La directora del màster universitari en Treball, Relacions Laborals i Recursos Humans de la UdG, la professora Esperança Villar, té molt clar el vincle entre l'estrès i el descans dels treballadors. Però rebutja que la gestió del temps sigui l'únic generador d'ansietat al lloc de feina. "En general, les vacances semblen tenir un efecte positiu - però moderat- en la salut i el benestar de les persones que treballen però, malauradament, aquest efecte és poc durador una vegada es torna a la feina". L'avantatge de les vacances és que permeten al treballador desconnectar de la feina i connectar amb altres activitats no relacionades amb aquesta. Villar apunta però que també es produeix l'efecte contrari: un "conjunt de símptomes (irritabilitat, ansietat, estat d'ànim negatiu) quan les persones han d'afrontar novament la feina després de les vacances i que solen estar relacionats amb un malestar previ amb unes condicions de treball insatisfactòries".

La professora Esperança Villar considera que no calen gaires canvis per afavorir la millora de la qualitat en el lloc de treball. "Actualment ja existeix una Llei de Prevenció de Riscos Laborals que entén l'estrès com un factor de risc per a la salut que cal avaluar i prevenir de manera sistemàtica a les empreses".

Segons la psicòloga de la UdG, "la càrrega de feina pot arribar a ser una causa d'estrès i malestar laboral i existeixen instruments específics per mesurar el seu impacte entre els treballadors". En aquest sentit, veu clar que "més que canvis en la normativa, seria convenient una major conscienciació sobre la necessitat de dur a terme avaluacions sistemàtiques de riscos psicosocials a la feina, programes de prevenció i aplicar mesures de control de l'estrès quan es detectin càrregues de treball inadequades o altres estressors".

Així, la psicòloga Esperança Villar explica que "l'Organització Internacional del Treball ha publicat un manual aquest any per avaluar el risc d'estrès en els llocs de treball amb l'objectiu que les empreses puguin identificar els factors d'estrès i mitigar el seu efecte". j. badenes girona