El ciclista que ahir va atropellar mortalment una dona quan creuava un pas de vianants amb el semàfor en verd a Vilafant havia de complir amb les normes de circulació perquè havia quedat fora de la cursa. Els Mossos d'Esquadra estan enllestint l'atestat sobre els fets. Segons fonts del club Esport Ciclista de Figueres -organitzadors de la cursa-, l'àrbitre federat que es va encarregar de controlar el desenvolupament de l'etapa havia deixat fora de cursa el grup de corredors on anava el ciclista perquè anaven molt endarrerits. Això vol dir que el ciclista havia de complir les senyals de trànsit i que el cotxe escombra policial -la bandera verda- que reobre la via a la circulació anava per davant seu.

El dispositiu que es munta per a una cursa ciclista implica que obri la carrera una vehicle policial, conegut com a bandera vermella, i que la tanqui el cotxe escombra de trànsit i també l'ambulància que ha de seguir el recorregut per si sorgeix alguna emergència. Aquest cotxe escombra porta el nom de bandera verda i és el que reobre la circulació a la via una vegada ha passat. Això implica que darrere d'aquest vehicle ja no hi ha pas prioritari per als ciclistes i que la norma que torna a regir la circulació és la de les senyals de trànsit habituals.

Segons fonts del club Esport Ciclista de Figueres, que organitzaven la cursa, un àrbitre federat es va encarregar de supervisar el desenvolupament de l'etapa i el grup de corredors on hi havia el ciclista implicat en l'atropellament havien quedat molt endarrerits i, per tant, corrien fora de cursa. Aquest fet implicaria que el grup de ciclistes havia de respectar les normes de circulació habituals i, per exemple, parar-se si un semàfor es posava en vermell.

Segons testimonis de l'atropellament, la víctima, Oxana S. de 38 anys, veïna de Vilafant i de nacionalitat russa, havia polsat el botó per demanar que es posés verd el semàfor que regula el pas de vianants a l'alçada del quilòmetre 38,5 de la carretera N-260. Quan finalment el semàfor va canviar de color i li va donar pas, va començar a creuar i va ser llavors quan la va envestir la bicicleta. Per tant, segons aquesta hipòtesi, el ciclista de 22 anys que va resultar ferit lleu s'hauria saltat un semàfor en vermell.

Els Mossos d'Esquadra estan instruint l'atestat sobre els fets i han pres declaració al ciclista implicat en l'atropellament i també a testimonis de la topada. Si finalment conclouen que el ciclista, que participava en el 55è trofeu Francesc Guillamet i Navarra, es va saltar un semàfor en vermell tot i que estava fora de cursa i estava obligat a respectar les normes de trànsit, el podrien acusar d'un homicidi imprudent.

La dona vivia just davant del pas de vianants on va morir atropellada. Diumenge al migdia havia anar a comprar una barra de pa a l'altre costat de carrer i ja tornava cap a casa quan la va envestir la bicicleta. Va morir a l'acte tot i que l'ambulància -sembla ser que la mateixa que supervisava la cursa- va arribar en pocs minuts i van activar un helicòpter medicalitzat. No van poder fer res per salvar-li la vida.