Els ecologistes s'oposen al projecte de port esportiu de Tossa de Mar (Selva). L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) considera que la proposta de construir un port esportiu a Tossa implicaria la destrucció d'un dels paisatges més emblemàtics i de forta identitat de la Costa Brava, a més de suposar un fort impacte paisatgístic i ambiental. L'entitat recorda que la presència de racons inalterats pel creixement urbanístic desmesurat i la seva preservació varen ser el motiu l'any 1998 de la redacció de la Carta de Tossa. Segons l'opinió de l'ANG, un projecte que preveu la construcció d'un port esportiu de 33.046 metres quadrats i 396 amarratges només respon a un model urbanístic "obsolet".

El projecte de Port esportiu d'Es Codolar a Tossa -recorda l'entitat- té els seus orígens als anys 70 i fa 10 anys ja es va intentar, sense èxit, tirar-lo endavant. L'ANG critica que el projecte no només inclogui la construcció d'un Port Esportiu de 33.046 metres quadrats i 396 amarratges amb magatzems, locals comercials i un aparcament per a 400 vehicles, sinó que aquesta vegada també "vagi acompanyat" d'un hotel de cinc estrelles i deu xalets de luxe que es situarien a l'antic camí de Lloret (sector Ses Alzines) i que ocuparien uns 8.000 metres quadrats; un hospital marí de 510 metres quadrats i un túnel de connexió entre el port esportiu i el nucli de Tossa de Mar.

L'Associació considera que aquest projecte contradiu el Pla de Ports de Catalunya que estableix una moratòria per no permetre cap més port esportiu fins l'any 2015, el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner i també el Pla Territorial Parcial de les comarques gironines. L'ANG considera que aquest projecte exemplifica un model de creixement turístic i urbanístic obsolet i que ha comportat la degradació continuada del litoral gironí.

"El nucli de Tossa, actualment recuperat i rehabilitat i, amb la presència de petites platges i cales d'elevada qualitat, té suficients atractius per poder prescindir d'un projecte severament agressiu com aquest, el qual és totalment contradictori amb el turisme sostenible i creixement urbanístic harmònic, compacte i integrat amb les trames urbanes actualment existents", opina l'ANG.

Així mateix, l'organització ecologista considera "sorprenent" la proposta presentada, ja que contradiu tots els principis de la Carta de Tossa, signada l'any 1998 i evisada el 2006, on el municipi de Tossa es comprometia a assolir uns objectius encaminats a la preservació del territori i dels seus valors patrimonials, amb un model turístic que preservés el litoral.

L'ANG conclou que s'oposa al projecte perquè considera que impulsa un model d'urbanisme expansiu i de poca sensibilitat vers els valors naturals d'un paratge que presenta un notable interès, caracteritzat per la presència de penya-segats amb diverses espècies de flora adaptada a les dures condicions meteorològiques i edàfiques d'aquests ambients, i per tant, escasses també a nivell de Catalunya. També ressalten que l'entorn marí de Tossa també és un dels més ben conservats de la Costa Brava amb presència d'una gran varietat de comunitats i espècies de flora i de fauna, marines i litorals, algunes d'elles rares i úniques a Catalunya.