Un grup de quatre pares d'alumnes del centre escolar La Salle de Figueres s'han queixat a la direcció pel tracte que un mestre de primària dóna a les criatures, sobretot pel que fa a les nenes: suposadament, els pessiga les natges fins al punt de fer-los blaus i els clava el bolígraf, tot plegat per reprendre-les, segons explica un dels progenitors. El centre admet que s'ha parlat amb el mestre i que els pares haurien d'estar "satisfets" ja que s'ha actuat perquè "si és cert que això ha passat, no ha de tornar a passar", admet el director, Jordi Gibert. Per la seva banda, els Serveis Territorials d'Ensenyament a Girona donen suport al centre, que és concertat i té autonomia per resoldre internament aquesta mena de conflictes, indica el delegat Albert Bayot. Però almenys un dels pares no està conforme perquè el centre es nega a revelar quin tipus de mesures s'han pres. De fet, segons va admetre ahir el director de l'escola, "aquestes són internes i no tenen per què explicar-se".

Fa dues setmanes, explica Xavier Carceller, un dels pares afectats, la seva filla de set anys es va queixar que un professor els pessigava molt fort. Era diumenge i la darrera lliçó amb el mestre, que ensenya matemàtiques i gimnàs, havia estat dijous "i encara hi tenia un blau", explica el pare. La criatura va explicar al pare que el mestre els pessigava i els clavava el bolígraf, sobretot a les nenes, cosa que va motivar que Carceller demanés hora amb la direcció, que "em va assegurar que prendria mesures". També va descobrir que hi havia altres famílies descontentes amb el tracte que aquest mestre proporcionava als infants.

Per a la direcció, el conflicte es remet "a uns pares que estan més nerviosos del compte i han magnificat quelcom que no és un problema". "Cadascú té les seves estragègies a l'hora de donar classe i potser les d'aquest mestre no són massa ortodoxes, però caldria veure-ho tot dins el seu context", va explicar Gibert. En tot cas el centre, segons va admetre el director, no ha detectat res de dolent en la tasca del docent arran de l'aplicació de les "mesures internes" i aquest continua fent classes amb normalitat. El director destaca també que les protestes provenen "de tan sols quatre famílies entre les 500 del centre" i que tots es queixaven de coses diferents.

Ensenyament els dóna suport

De fet, les notícies que té Ensenyament respecte al conflicte a La Salle es remeten a "bromes grolleres" efectuades per un mestre, però el Departament no en té detalls perquè els centres concertats no estan intervinguts a efectes interns, segons va indicar el responsable d'Ensenyament a Girona. Bayot va considerar que, en tot cas, "el centre ha actuat i ho ha fet bé": s'ha advertit el mestre i s'ha parlat amb les famílies queixoses, la majoria de les quals, explica el delegat d'Ensenyament, han quedat conformes amb les actuacions de La Salle.

Però un dels pares, Carceller, considera que el centre no ha estat prou transparent amb la gestió d'aquest conflicte, i que a més el mestre hauria de ser avaluat psicològicament per saber si està capacitat per seguir ensenyant. "En aquest cas el benefici del dubte hauria de recaure en els nens perquè són els més febles", reflexiona el pare, que considera que si bé ara els pessics i les punxades desapareixeran, el docent hauria de respondre pels actes que presumptament hauria comès amb anterioritat a les queixes dels alumnes. El pare té concertada una entrevista amb la inspecció d'Ensenyament, que no ha actuat d'ofici per la naturalesa concertada del centre, per demanar que s'estudiï més detingudament el cas d'aquest mestre.