La Generalitat assegura que no aixecarà la moratòria de Ports "exclusivament" perquè Tossa de Mar pugui construir el nou port esportiu que l'Ajuntament planteja fer a Es Codolar i afegeix que estan disposats a escoltar-los, "però sense presses". Així ho van explicar ahir fonts de la conselleria de Territori i Sostenibilitat en declaracions a aquest diari. Les mateixes fonts també van assegurar que han demanat a l'Ajuntament de Tossa que redacti un nou projecte, "amb tranquil·litat i amb un pla de viabilitat clar" i que "no val recuperar el projecte antic". Cal recordar que cap als anys 2000, el govern municipal de llavors ja va plantejar un projecte molt similar al que ara Tossa ha posat sobre la taula -segons les informacions que s'han pogut conèixer- amb la signatura d'un conveni amb dos inversors. Així, la conselleria va apuntar que ha recomanat al consistori que facin els projectes i estudis econòmics per a tenir-los enllestits el 2015, que és quan finalitza la moratòria.

En aquest sentit, la Generalitat de Catalunya va establir una moratòria amb el Pla de Ports que va des de 2007 a 2015 i pel qual només es permet ampliar els ports ja construïts i no se'n permet fer cap de nou. La postura oficial de la conselleria, doncs, és que no s'aixecarà aquesta moratòria pel cas de Tossa.

De tota manera, fonts del departament també van apuntar que tenen "dubtes" que el projecte s'acabi fent realitat, perquè amb els només 396 amarratges que es plantegen probablement no seria viable econòmicament. Cal recordar que l'obra preveu construir un túnel que connecti la futura infraestructura amb el nucli de Tossa, a més de la construcció d'un hotel de cinc estrelles i un màxim de deu xalets. I un hospital marí, on es puguin tractar i investigar espècies marines.

Segons va explicar l'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich, amb l'anunci del conveni, el port només es farà si el poble hi està a favor en una consulta popular que està previst fer quan abans millor. Abans de fer-la, però, els inversors hauran de presentar l'avantprojecte amb les concrecions de tots els elements que hi han de figurar.