Un total de 28 detinguts a Platja d'Aro, Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Cassà de la Selva, Celrà, Girona, Rubí, Sant Martí de Llemena, Vilobí d'Onyar, Salt, Amer, Llagostera i Tossa de Mar. Un milió d'euros en estafes consumades i el desmantellament d'una infraestructura per cometre fraus a bancs per valor de 27 milions d'euros més. Entitats estafades arreu de l'Estat espanyol, des d'Astúries a Girona. Tres tallers de falsificació de documents d'identitat i mercantils destinats a identificar cobradors que es movien per bancs per intentar cobrar xecs i pagarés falsos, aquests darrers subministrats per un treballador del departament de comptabilitat d'un centre mèdic de Barcelona. Un intent de fer-se escàpol a tota màquina a bord d'un cotxe de gamma alta per part d'un dels caps de la banda, que va fugir en veure els policies a la porta de casa seva, al carrer Lleida de Platja d'Aro, i no el van poder aturar fins que entomava l'autopista a Salt en direcció a França.

No és una pel·lícula d'acció: és el resum d'una operació policial efectuada pels Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia (CNP) que ha tornar a posar la lupa policial a sobre de Platja d'Aro i el relativament abundant nombre de delinqüents d'alta volada que resideixen a aquest municipi, i en fan la seva base d'operacions. En aquest cas es considera que el líder de la xarxa d'estafadors, conformada bàsicament per espanyols, italians i brasilers, és Raffaello Bisesti, un delinqüent reclamat per la justícia italiana per delictes d'estafes electròniques a gran escala i relacions mafioses amb la Camorra napolitana. Bisesti vivia porta amb porta amb un constructor de nacionalitat espanyola, José Manuel G.F., a xalets relativament luxosos del carrer Lleida de Platja d'Aro, a tocar del passeig marítim i del centre comercial. Les dues cases estaven connectades entre si i els presumptes estafadors hi havien habilitat dos dels tallers de falsificació de documents que tenien a terres catalanes. El tercer s'ha trobat en un domicili de Barcelona.

Les detencions a Platja d'Aro de Bisesti i del seu soci, que és qui va intentar fugir de la policia i va ser arrestat a Salt, van ocórrer a mitjan febrer, però l'operació es va perllongar per intentar escapçar totalment l'organització, integrada al seu més baix nivell per cobradors que eren permanentment vigilats i que actuaven com a mules; en el sentit que, a vegades fins i tot amb la seva autèntica identitat rebien als seus comptes corrents els diners defraudats a les entitats bancàries a les quals estafaven amb xecs o pagarés falsos. El soci espanyol de Bisesti està casat amb una dona brasilera i gràcies a aquest contacte amb aquesta comunitat podia disposar d'abundant mà d'obra per a aquests serveis. El constructor, relacionat també amb empreses de comercialització de delicatessens també en societat amb Bisesti, va ser investigat ja fa anys per suposades falsificacions documentals amb relació a contractacions, altes i baixes a la Seguretat Social de nombrosos treballadors brasilers, però mai se l'havia detingut amb anterioritat, segons van indicar ahir fonts policials. Els dos homes feia uns mesos que residien a Platja d'Aro.