El Consell Comarcal de la Selva es va gastar uns 30.000 euros per portar 93 gossos cap a Alemanya durant el 2011i que es trobaven a les instal·lacions del Centre d'Acollida d'Animals de la Selva (CAAS) per ser afillats. L'adopció internacional és "l'única vàlvula" que té el CAAS per poder fer front quan la gossera està al límit.

El conseller de Sostenibilitat i Territori, Eduard Adrobau, ahir va fer balanç del 2011 i va relatar que les adopcions internacionals suposen una despesa de 350 euros per gos de mitjana. I és que portar els animals al país alemany, com va avançar Diari de Girona, és una pràctica que s'està fent des del Consell fa uns tres anys. En concret, l'ens comarcal es fa càrrec de les despeses que genera preparar els animals com vacunacions, desparasitació, passaport internaciona, esteritlització, entre d'altres. L'enviament dels gossos a l'estranger ha augmentat en un 17,72 per cent el 2011 vers l'any 2010, ja que se'n van portar 14 més. Norlament, des del CAAS se solen fer unes tres sortides l'any cap a Alemanya però no es recuperen les despeses, va lamentar-se Adrobau i en canvi sí, de les nacionals.

Aquestes últimes, però, han caigut fins a 419 el 2011 i en canvi l'any abans n'hi va haver 481. En total el Consell sol recuperar uns 45.000 euros anuals per aquest tipus d'adopcions, d'un pressupost total per al CAAS que és d'uns 250.000 euros.

El motiu principal per la caiguda de l'adopció rau, segons va destacar el conseller en la situació econòmica actual i de fet, segons va justificar el responsable del CAAS Miquel Garcia una mostra d'això és que cada dia rebin "tres o quatre trucades de propietaris de gossos que ens diuen que no se'n poden fer càrrec".

La gossera comarcal, però, no accepta animals que portin els seus propietaris i sinó que només recullen els abandonats. Un fet que provoca per exemple que Tossa sigui un dels municipis on més gossos es recullen: 116 el 2011 i lamentablement, segons va dir Garcia es deu principalment al fet que se'ls abandonen a la zona del Parc de Sa Riera on hi ha la gossera. Tot i la baixada d'adopcions, Adrobau va destacar que cal valorar en positiu els esforços que fan molts municipis amb les campanyes d'identificació. Dels 751 gossos recollits l'any passat, se'n van retornar 216 ja que duien el xip.

Uns 30.000 € menys d'ajuts

La situació econòmica, però, no només afecta els animals sinó també el Centre d'Acollida que es troba a Tossa de Mar i la seva gestió. Segons van relatar tant el president del Consell, Robert Fauria, com el conseller de Sostenibilitat i Territori de l'aspecte econòmic se'n fa una valoració negativa perquè la Generalitat el 2011 no va convocar els ajuts per al compliment de l'article 11 de la Llei de Protecció dels Animals per la qual es prohibeix el sacrifici, uns diners amb els quals comptaven i que juntament amb la disminució d'aportacions de la Diputació ha provocat que no hagin rebut uns 40.000 euros.

L'economia també afecta la futura ampliació del CAAS en 20 gàbies, que si bé és sobre la taula del Consell no té data d'execució.