Ja succeïa a l'antiguitat, quan els interessos xocaven amb les voluntats d'algunes persones i moltes parelles no es podien casar amb qui veritablement desitjaven. Llavors es tractava de parelles heterosexuals. Ara, a molts països del nostre entorn, continua succeint el mateix, però amb les parelles homosexuals, i l'amor xoca amb el reconeixement de drets civils. Precisament això és el que ahir es reivindicava a Lloret, on es va celebrar un casament "simbòlic" i múltiple de dotze parelles de gais i lesbianes, com a reclam per a l'equiparació de drets. L'acte segellava la segona Trobada Europea de Famílies LGTB que s'ha celebrat aquests dies allà i que el 2014 es farà a Alemanya.

La festa es va iniciar amb alguns minuts de retard, com acostuma a passar a totes les bodes. L'auditori de l'hotel Evenia Olympic de Lloret era ple a vessar i des de l'organització van fer una crida perquè tots els nens pugessin a l'escenari mentre començava a sonar We are family de Sister Sledge. Els infants ballaven i tots els assistents es van posar en peu aplaudint aquest inici de festa. A poc a poc, van baixar i llavors va ser el torn de l'alcalde de Figueres, Santi Vila (que mai ha ocultat la seva homosexualitat), que va pujar a l'escenari per oficiar el casament múltiple. Tot seguit, les parelles, agafades per la mà i amb una flor a l'altra, van anar entrant per la porta i travessant l'auditori entre els aplaudiments de tot l'auditori. Aquelles parelles que tenien fills també els van acompanyar i van pujar junts.

Un cop a l'escenari, les dotze parelles -sis de dones i sis d'homes- i els seus fills, van seure esperant amb emoció l'inici de la seva cerimònia davant de tot el col·lectiu. La majoria de les parelles eren espanyoles i catalanes, fins i tot algunes ja s'havien casat oficialment, però també n'hi havia d'Anglaterra o de països com Grècia o Suïssa, on el matrimoni entre parelles del mateix sexe no està regulat ni acceptat socialment.

Vila, que portava la ja "mítica" corbata de quadres escocessos que va utilitzar a la campanya electoral, va reivindicar els matrimonis per amor, siguin del sexe que siguin. "Totes aquestes persones han decidit casar-se davant vostre i enviar un missatge al món que els indiqui que només l'amor justifica els matrimonis", va defensar l'alcalde de Figueres. Vila va afegir que aquestes unions "estressen" algunes persones i davant d'això ell sempre els diu -va explicar- el que comentava el Marquès de Sade als seus captors: "Tan febles són les vostres conviccions que us fan por les meves?".

Després dels parlaments i de les reivindicacions, ja es va començar la cerimònia pròpiament. Una a una, l'alcalde va anar preguntant a les parelles, davant de dues testimonis, la típica qüestió: "Acceptes contraure matrimoni, i efectivament ho fas, amb (...) aquí present amb tu fins que la mort us separi?". Les respostes van ser diverses, ja que les procedències també ho eren. Tot i que alguns dels estrangers van fer el consentiment amb català i van provocar encara més els aplaudiments dels assistents. Així, alguns van respondre amb el simple "sí, vull"; o altres van anar més enllà amb "i tant, sí vull".

El moment còmic va arribar quan Vila va dir "Raquel", en comptes de "Rafel" i tot el públic es va posar a riure, malgrat que l'alcalde no s'havia adonat del seu error. La parella d'homes no va dir el "sí, vull", fins que Vila no va rectificar i va dir el nom correctament. També en to distès, l'alcalde va advertir a una parella que s'estaven fent un petó, que encara no havia dit "formalment" que se'l podien fer. Vila va fer bromes constants en una cerimònia que va ser molt amena.

"Jo us declaro units en matrimoni i procedim al lliurament dels anells", va assegurar. I llavors van saltar confetis i pètals de roses per segellar les unions. "Visca els nuvis", van cridar els assistents. I tot seguit van corejar el tradicional "que es facin un petó", mentre sonava Alegria del Circ du Solei. Després ja va arribar la sessió de fotografies i el convit a la zona de la piscina de l'hotel.

El casament va comptar amb la presència de l'eurodiputat d'ICV Raül Romeva, que anava expressant les seves sensacions a través de Twitter: "Hi ha parelles de dones i d'homes que no es poden casar al seu país, i han de venir a casar-se aquí", va comentar en un tweet. I tot seguit, un segon: "Emocions a flor de pell en un acte, matrimoni per amor, que hauria de ser més normal i freqüent del que malauradament avui pot ser".

Segons l'associació, l'equiparació del dret de contraure matrimoni amb la parella, sigui quina sigui la seva orientació sexual, garantiria més protecció legal dels fills d'aquestes parelles, que avui dia només són reconeguts com a fills d'una de les mares o pares. Aquesta va ser una de les reivindicacions recollides en el manifest de cloenda, llegit abans de la boda per la presidenta de l'Associació de Famílies LGTB, Elisabet Vendrell.