Els sindicats educatius majoritaris han arribat a un acord unitari per convocar una vaga a l'ensenyament públic per al proper 22 de maig. Amb aquesta mesura, els sindicats volen mostrar la seva oposició a les retallades de la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, i del ministre d'Educació, José Ignacio Wert, que qualifiquen "d'injustes i inútils" i que, segons adverteixen, afectaran la qualitat de l'ensenyament públic a Catalunya.

Els sindicats també asseguren que l'augment d'hores de docència i de nombre d'alumnes per aula no només deixarà sense feina 2.800 mestres i professors, sinó que empitjorarà les condicions de l'alumnat, al qual no es garantirà l'atenció personalitzada. Els representants dels docents fan una crida a la societat civil perquè se sumi a la manifestació del dia 22 i confien en què la protesta tingui també un abast estatal.

Així,el proper 22 de maig, l'ensenyament públic català està cridat a la vaga i tornarà a sortir el carrer per demostrar la seva disconformitat amb les darreres mesures i retallades que s'han fet públiques per part del Departament d'Ensenyament, complint el decret llei del Ministeri. Tal i com va comunicar Roser Font, aquestes noves retallades són "l'atac més dur a l'ensenyament públic en molts anys". Considera que implicarà una "depreciació" de les condicions de treball del professorat i de l'aprenentatge de l'alumnat. Per Font, les noves mesures comportaran "més precarietat i atur" per al professorat interí i substitut i, per tant, ho va qualificar "d'un atac sense precedents" a la qualitat educativa.

L'objectiu d'aquest acord unitari és fer front comú en contra de la política del Departament d'Ensenyament. Els sindicats van fer coincidir aquesta vaga amb altres mobilitzacions que comencen la setmana vinent i els propers dies, els sindicats treballaran per aglutinar el màxim de sectors possibles, confiant que s'hi sumin els professionals universitaris, les escoles bressol i l'ensenyament d'adults, o fins i tot el sector de l'ensenyament privat. A més a més, van anunciar que en algunes comunitats autònomes també s'està estudiant la convocatòria de vaga per la qual cosa, podria tenir abast estatal.

La reacció

La convocatòria dels sindicats arriba després que Rigau hagi fet públiques les mesures del Ministeri que aplicarà. Els sindicats van criticar que Rigau no hagi optat per no aplicar les mesures. Des de Aspepc-SPS, Xavier Massó, va assegurar que el decret té caràcter de normativa bàsica però que "és una invasió de competències tan flagrant i evident que no hi ha cap necessitat de seguir-la". Massó va destacar que hi ha comunitats autònomes que s'han negat a tirar endavant les mesures.

Els sindicats educatius van assegurar que els darrers dos anys s'han incorporat al sistema educatiu 40.000 nous alumnes i que s'ha mantingut, per contra, el mateix nombre de professors. Amb l'ampliació del nombre d'hores de docència, els calculen que entraran en el sistema 2.813 professors menys, 1.395 de Primària i 1.418 de Secundària.

També van alertar que uns 1.000 professors que actualment tenen feina, no treballaran l'1 de setembre vinent com a conseqüència d'aquest augment d'hores i de les ràtios, que impedirà el desdoblament dels grups més nombrosos. Aquesta xifra és gairebé el doble dels 600 que va considerar el Departament.