Les Festes de Primavera han estat incloses al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya, que es va crear l'any 2006, per inscriure les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius, amb vigència arreu de Catalunya.

Enguany, les Festes, que organitza el Grup Festes de Primavera amb el suport de l'Ajuntament de Palafrugell, celebren el seu 50è aniversari. Els seus orígens es remunten als anys seixanta, quan Palafrugell era coneguda a tota la comarca pels grans balls de disfresses i grans desfilades de carnaval. El "Centro Español", actualment Centre Fraternal, era la sala on se celebraven les festes i balls al llarg de l'any i, com no, el de Carnestoltes, amb gran èxit popular.

Però, just ara fa 50 anys, el 1963 es volia incloure al Carnaval una rua amb carrosses; el jovent ja hi havia començat a treballar, però un veí ho va denunciar i va arribar l'anunci de la seva prohibició. Els membres de la junta de l'actual Centre Fraternal varen decidir, per tal no perdre aquesta festa, en la qual ja hi treballaven, fer una rua a la primavera; així naixien les primeres Festes de Primavera i el primer Carroussel Costa Brava.