L'Ajuntament de Tossa de Mar ha tancat el pressupost de 2011 amb un romanent negatiu de 2,6 milions d'euros, fet que suposa un incompliment del Pla de Sanejament que hi havia vigent, segons assegura la intervenció en la liquidació dels comptes. Des del govern actual asseguren que ja contemplaven tancar amb aquest deute, però preveien concretar un crèdit a llarg termini -que no han aconseguit tancar- per quadrar els comptes. El grup de CiU, a l'oposició, critica amb contundència els números i afirmen que ja havien avisat l'executiu.

Cal recordar que el nou govern, format pel TU i el PSC, va entrar l'estiu de 2011 i fins llavors havia estat governant CiU, de manera que el resultat d'aquest pressupost ha comptat amb la gestió de tots dos governs. L'actual alcaldessa, Gisela Saladich, va remarcar, però, que tot el deute ja hi era quan van arribar i que el seu govern "no l'ha incrementat en res" des que van entrar fins a finals d'any. "Tot és culpa seva. Ells estaven gastant durant tot el 2011 a nivells de 2010, ja que anaven amb el pressupost prorrogat", va assegurar Saladich, que va recordar que en arribar van "haver d'aprovar el pressupost que CiU no havia aprovat".

"No es va complir amb el Pla de Sanejament del 2006 ni amb el del 2009", va destacar Saladich. "Vam reobrir el Pla, perquè el que hi havia vigent no es complia", va afegir. En aquest nou pla es va plantejar demanar un crèdits per valor de 2,6 milions d'euros que haurien deixat els comptes a zero, però no els van poder tancar, va explicar l'alcaldessa.

Per la seva part, el grup de CiU, actualment a l'oposició, va carregar contra els números que presenta l'Ajuntament, malgrat que part de l'any van estar governant. "Aquest dèficit multiplica dues vegades i mitja el dèficit de l'exercici 2010, últim any complet del mandat de CIU, xifrat per Intervenció en 1.039.826 euros", va criticar el grup. "CIU temia que aquesta dada seria molt negativa, pel creixement exorbitant que les despeses ordinàries han experimentat des que el TU-PSC es va instal·lar a l'Ajuntament (augment del sou de l'alcaldessa, creació de tres noves places de funcionaris, etcètera, etcètera)", van afegir.

A més, van tornar a criticar l'augment de l'IBI: "L'augment exponencial del dèficit posa tanmateix en evidència que l'augment exponencial de l'IBI en un 54% no té cap més finalitat que permetre a Saladich i Mundet gastar molt per damunt de la capacitat real del municipi", van assegurar des de CiU en un comunicat.

L'alcaldessa va criticar l'actitud del grup de l'oposició: "És fàcil fer la política que fan a CiU. El difícil és el que hem fet nosaltres, buscar solucions. Per a ells, la solució és no pagar", va criticar Saladich i va recordar que CiU preveia un augment més gran de l'IBI que el que s'ha plantejat des del govern actual.

Per altra banda, un informe de l'interventor assegura que "s'han detectat un gran nombre d'incidències comptables algunes de les quals s'han pogut resoldre durant el procediment de tancament i liquidació de l'exercici i d'altres caldrà esperar regularitzar-les al llarg de l'any 2012 i següents".

El Pla d'Ajust ajudarà

Per altra banda, l'alcaldessa va explicar que de cara a quadrar els comptes aquest any, el Pla d'Ajust aprovat per l'Estat els "ajudarà molt", ja que es concreta amb un crèdit d'1,9 milions d'euros per pagar factures pendents a proveïdors. Així, doncs, segons va explicar Saladich, el consistori continuarà amb un dèficit d'uns 700.000 euros, que esperen solucionar demanant un crèdit a llarg termini i així liquidar tot el dèficit. "Una altra cosa serà si ens el donen, però esperem que sí", va comentar l'alcaldessa.

Saladich va recordar que ja s'han fet molts esforços des del juliol de 2011 amb un pla de contenció de despeses i millora d'ingressos. En aquest sentit, s'han pagat més de 2,4 milions en factures pendents. Concretament, 1,2 milions d'euros entre juliol i desembre; 246.000 euros aprofitant la línia ICO 2011; i 952.000 euros, dins el 2012.